Německý trh s auty dál klesá, v srpnu skoro o pět procent

trh s automobily

trh s automobily Zdroj: profimedia.cz

Prodej nových osobních automobilů v Německu se v srpnu meziročně propadl o 4,7 procenta na zhruba 226 500 vozů. Uvedl to dnes podle agentury Reuters Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK) s odvoláním na předběžné údaje. Od začátku roku prodej klesl o 0,6 procenta na 2,1 milionu.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Pokles poptávky v srpnu zaznamenaly i některé další velké evropské země. Ve Francii se odbyt snížil o 11 procent a v Itálii dokonce o pětinu.

Problémy v Německu registrovaly už červenci tuzemské automobilky, jimž klesl odbyt o 18 procent, přitom tamější trh v tomto měsíci oslabil „pouze“ o pět procent. Například Škodě Auto, která u našeho západního souseda prodává nejvíc vozů vyráběných v ČR, spadly prodeje škodovek z českých závodů o 26 procent.

Poradenská společnost LMC Automotive předpověděla, že celosvětový prodej osobních a lehkých užitkových automobilů v letošním roce stoupne o pět procent na rekordních 79,4 milionu vozů. V Evropě však LMC očekává pokles prodeje o pět procent na 18,2 milionu.

Evropský trh tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. V příštím roce by měl prodej v Evropě podle LMC stoupnout o dvě procenta, pokud eurozóna současnou krizi překoná. V případě rozpadu eurozóny by se však mohl propadnout o dva miliony vozů.