Německý trh s elektřinou je blízko kolapsu, varuje rakouský energetik

elektrické vedení

elektrické vedení Zdroj: profimedia.cz

Německý trh s elektřinou je rozvrácený a kvůli nepodařenému přechodu na obnovitelné zdroje se ocitl na pokraji kolapsu. Řekl to šéf rakouské elektrárenské skupiny Verbund Wolfgang Anzengruber.

„Je nutná velmi rychlá náprava,“ řekl Anzengruber tento týden na odvětové konferenci. Podle agentury Reuters upozornil na to, že důsledky špatné německé energetické politiky dopadnou nutně i na Rakousko.

O kolapsu německého trhu s elektřinou se začalo mluvit v roce 2011 po politickém rozhodnutí o ústupu od jaderné energetiky. Nyní krizi prohlubuje absence nezbytných investic do spolehlivých zdrojů energie a cenový rozvrat způsobený obří podporou obnovitelné energie, uvedl Anzengruber.

Za rozvrácený označili německý trh s elektřinou minulý týden analytici investiční banky Macquarie, a tuto situaci zdůvodnili silnou podporou obnovitelných zdrojů proti zájmům spotřebitelů. Hlavním problémem trhu je podle nich prudký růst konečných cen pro běžné spotřebitele v důsledku „zelené“ přirážky a proti tomu propad cen na velkoobchodní úrovni, kde tlačí ceny dolů neregulovatelné přebytky solární a větrné energie. Schází podpora výstavby záložních zdrojů, zatímco levné uhlí odrazuje dodavatele od přechodu na plyn, uvedli analytici.

Prudký růst cen elektřiny se stává před zářijovými parlamentními volbami pro vládu horkým problémem. Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier v pondělí řekl, že vláda by měla těsně před volbami snížit ceny elektřiny pro domácnosti a přenést větší část nákladů na přechod k obnovitelným zdrojům na firemní sektor. Většina průmyslových firem v Německu má výjimku z placení ekologické přirážky, což vláda odůvodňuje starostí o jejich konkurenceschopnost.

Akcie Verbundu, který vlastní hlavně hydroelektrárny, letos klesly už o 14 procent, třebaže index vídeňské burzy ATX prudce roste. Švýcarská banka UBS tento týden doporučila investorům akcie společnosti prodávat s poukazem na zhroucení velkoobchodních cen elektřiny v regionu.