Německým zaměstnancům VW klesnou prémie o třetinu, dostanou 107 tisíc

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Řadoví němečtí zaměstnanci automobilky Volkswagen dostanou za loňský rok prémii 3950 eur (zhruba 107 tisíc korun). Kvůli krizi vyvolané skandálem s obcházením emisních testů u naftových vozů to bude o třetinu méně, než kolik dostali za předešlý rok.

Volkswagen vyčlení na odměny pro 120 tisíc německých zaměstnanců 474 milionů eur z rezerv, protože firma loni kvůli odpisům utrpěla hlubokou ztrátu. Z rezerv rovněž vyplatila akcionářům dividendy, jejichž suma je sedminásobkem celkového objemu odměn pro zaměstnance.

Volkswagen loni kvůli nákladům spojeným se skandálem kolem obcházení testů emisí vykázal rekordní celoroční ztrátu 1,6 miliardy eur (43,2 miliardy korun). V roce 2014 přitom vydělal téměř 11 miliard eur. Náklady související se skandálem loni automobilovou skupinu připravily o 16,2 miliardy eur.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut.