Nerecyklujte, říká novelou o obalech ministerstvo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ministerstvo životního prostředí naplánovalo, kolik obalového odpadu by měly firmy recyklovat v letech 2013 až 2015. Čísla jsou ale podivně nízká. Například papíru se v České republice zrecykluje už teď o 16 procent více, než předepisuje norma. Novelu zákona o obalech ministra v demisi Tomáše Podivínského (KDU-ČSL) dnes schválila vláda.

Hnutí Duha upozorňuje na to, že jsou cíle ministerstva zastaralé. Česká republika je nejen řadu let už plní, ale podstatně je překračuje. Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka se ale úřad řídí normami, které předepisuje Evropská komise. Neznamená to prý tedy, že by se mělo recyklovat méně. „Nechceme být ale papežštější než papež,“ sdělil serveru E15.cz Vitík.

Novela předepisuje průmyslovým firmám, které obaly vytvářejí, kolik z procent z nich mají recyklovat. Producenti kvůli tomu založili v roce 1997 společnost Eko-Kom, která pro ně svoz odpadu na území celé České republiky zajišťuje.

Nový návrh ministerstva životního prostředí stanovuje cíl pro recyklaci papírových obalů v roce 2015 na 70 procent, přitom se už od roku 2006 míra recyklace v Česku pohybuje na 90 procentech, upozornili ekologové. U plastových obalů je cíl 27 procent, přitom od roku 2005 převyšuje v České republice recyklace 35 procent a v současnosti dokonce až 50 procent. Recyklaci skleněných obalů novela pro rok 2015 stanovuje na 70 procent, ve stejném poměru se pohybuje od roku 2008.

2982131:normal690:true:trueZdroj Hnutí Duha

Na to, že navrhované cíle pro recyklaci obalů v roce 2015 Česká republika již dávno splnila, ekologové upozornili Podivínského resort v rámci připomínkovacího řízení zákona už letos v srpnu. Ministerstvo se však s připomínkami podle Duhy dodnes nijak nevypořádalo.

„Domácnosti chtějí lepší recyklační služby, abychom ušetřili cenné suroviny. Zatímco lidé využívají současných možností třídění obalů, ministr Podivínský namísto zlepšení systému navrhuje recyklovat méně. Takhle se nám skutečně nepodaří nastartovat recyklaci odpadů ani vstoupit do Evropy jinak než na papíře,“ uvedl odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Novela vychází z chystaného plánu odpadového hospodářství, na kterém pracuje ministerstvo životního prostředí již dva a půl roku, práce se podle mluvčího resortu zpozdily kvůli posouzení vlivů koncepce na životní prostředí a změnách některých zákonů.

„Veškerou činnost a práce bylo nutno koordinovat v souladu s nově vydanými metodickými pokyny Evropské komise z června a října 2012. Zpracovaný návrh byl na konci roku 2012 projednán v Radě pro odpadové hospodářství, což je poradní orgán ministra životního prostředí, a poté proběhlo vypořádání četných připomínek,“ uvedl již dříve Vitík.

Zákon o obalech byl naposledy zásadně novelizován v roce 2006, kdy byly stanoveny recyklační cíle pro jednotlivé obalové komodity pro období 2006 až 2012.