Nestlé Česko pošle švýcarské matce 850 milionů korun

Čokoláda.

Čokoláda. Zdroj: CTK

Česká pobočka světového výrobce potravin číslo jedna Nestlé vypomůže své švýcarské matce. Valná hromada Nestlé Česko ke konci června totiž rozhodla o tom, že sníží její základní jmění z částky 1,154 miliardy na 300 milionů korun.

„Důvodem tohoto opatření je optimalizace kapitálové struktury naší společnosti a uvolnění zdrojů pro jiné využití vlastníkem Nestlé S. A.,“ řekl E15 mluvčí Nestlé Česko Martin Walter. Na jaký konkrétní účel částka ve výši 854 půjde, to neupřesnil.

Peníze tak využije matka, ale nikoli zřejmě pro českou pobočku, která své investice financuje se svého rozpočtu. „Nestlé Česko je dlouhodobě zisková společnost a setrvale disponuje dostatečnými zdroji financování pro další dlouhodobý rozvoj byznysu. Například každoroční investice Nestlé Česko do naší tuzemské výroby jsou na úrovni řádově 170 milionů korun za rok,“ dodal. Ve čtvrtek tak například firma spustila novou moderní linku na výrobu želatinových výrobků v závodě Sfinx Holešov za řádově 150 milionů korun. Linka by měla mimo jiné posílit i exportní výkonnost závodu.

Podle zatím posledních zveřejněných výsledků tuzemské pobočky nadnárodního koncernu dosáhlo Nestlé Česko v předloňském roce čistého zisku 440 milionů korun, o rok dříve to bylo 438 milionů a v roce 2009 mírně přes půl miliardy. Předloňské tržby firmy vzrostly meziročně o 6,1 procenta na 10,7 miliardy korun.

Loňské výsledky tuzemská pobočka zatím nezveřejnila, zatímco za celou nadnárodní skupinu již k dispozici jsou. Čistý zisk celé skupiny loni stoupnul o 11 procent na 10,6 miliardy švýcarských franků (asi 220 miliard korun), tržby narostly o deset procent na 92,2 miliardy švýcarských franků (asi 1,9 bilionu korun).