Nestlé má problém, patent na systém Nespresso je neplatný

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Davidmpye via Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Patent švýcarské potravinářské společnosti Nestlé na mechanismus používaný v jejích kávovarech Nespresso je neplatný. Uvedl to německý patentový soud. Ten se případem zabýval po stížnostech konkurenčních společností, které tvrdí, že firma Nestlé upravila své přístroje tak, aby spotřebitelé nemohli používat neznačkové kávové kapsle od konkurence.

Verdikt je podle agentury Reuters vítězstvím pro ty společnosti, které se snaží získat větší podíl na světovém trhu s vybavením pro přípravu pouze jednoho šálku kávy. Na trhu s kávou jde přitom nyní o nejrychleji rostoucí segment.

„Patent by prohlášen za neplatný,“ informoval dnes spolkový patentový soud o svém nálezu, který učinil již 12. února. Mluvčí Nespressa uvedla, že firmu výrok soudu nepřekvapil, neboť je v souladu s předešlými závěry Evropského patentového úřadu. Z hlediska konkurenčního boje nemá verdikt na současnou situaci podle ní žádný dopad.

Společnost Nestlé loni v září ustoupila tlaku francouzských antimonopolních úřadů a přistoupila na to, že konkurentům ve Francii i v zahraničí usnadní výrobu neznačkových kapslí, které se dají použít v přístrojích Nespresso.

Šance pro Ethical Coffee Company?

Na německý patentový soud se obrátila švýcarská společnost Ethical Coffee Company, která si klade za cíl nabízet kávové kapsle s ohledem na ochranu životního prostředí. Společnost, kterou založil bývalý výkonný ředitel firmy Nespresso Jean-Paul Gaillard, vinila Nestlé z toho, že upravila své kávovary tak, aby kávové kapsle vyrobené konkurencí při zpracování poškodila. Nestlé má na trhu dominantní postavení, což se konkurence snaží omezit. Nestlé naopak podala na výrobce obdobně vyhlížejících kávových kapslí několik žalob kvůli údajnému porušení patentu.

Analytik Jon Cox ze společnosti Kepler Cheuvreux odhaduje, že neznačkové kávové kapsle mají významný podíl na zpomalení růstu tržeb Nespressa, a to na současných deset procent z 20 až 30 procent v předešlých letech.

Podle společnosti pro výzkum trhu Euromonitor International má maloobchodní trh s kávovými kapslemi hodnotu odhadem 13 miliard dolarů (314,6 miliardy korun). Prodej letos podle odhadů stoupne zhruba o 15 procent oproti odhadovanému sedmiprocentnímu zvýšení na širším trhu s kávou.