Nestlé má v holešovské továrně na bonbóny novou výrobní linku

Nestlé

Nestlé Zdroj: profimedia.cz

Společnost Nestlé Česko spustila ve svém závodě Sfinx v Holešově na Kroměřížsku novou výrobní linku Mogul za 150 milionů korun. Linka umožní rychlejší a efektivnější výrobu želatinových cukrovinek, zvýší kapacitu závodu a posílí jeho exportní výkonnost.

Linka byla instalována za plného provozu. Oproti tradičnímu rozmístění výroby ubylo 16 činností z původních 212. Cesta výrobku všemi etapami výroby se zkrátila až o 1000 metrů a uspořilo se 48 hodin času.

„Moderní počítačově řízená linka je dalším příspěvkem k posílení kvality našich výrobků. Zároveň zajistí i lepší pracovní podmínky díky odstranění řady úkonů spojených s těžkou ruční prací,“ uvedl ředitel závodu Marco Toppino.

Sfinx Holešov je specializovaným závodem společnosti Nestlé Česko zaměřeným na výrobu nečokoládových cukrovinek, které jsou známé především pod značkami Jojo a Bon Pari. Vyrábí se zde i tradiční cukrovinky, jako jsou hašlerky nebo lentilky.

V Holešově pracuje kolem 500 lidí, kteří denně vyrobí zhruba 60 tun potravin. Závod má tradici spadající až do roku 1863. Více než polovina výroby je určena na export na Slovensko, do Polska a Ruska, do Velké Británie, USA i Austrálie.

Potravinářské firmě Nestlé Česko předloni mírně vzrostl čistý zisk ze 438 milionů korun v roce 2010 na 440 milionů korun. Celkové tržby společnosti vzrostly o šest procent na 10,7 miliardy Kč. Na růstu tržeb se podílel především vývoz. Hospodářské výsledky za loňský rok firma ještě nezveřejnila.

Nestlé v tuzemsku vyrábí cukrovinky v závodech Zora Olomouc a Sfinx Holešov. Jejich roční výroba předloni přesáhla ve finančním vyjádření 5,3 miliardy korun, když meziročně narostla bezmála o osm procent. Mezinárodní potravinářská společnost Nestlé s ústředím ve Švýcarsku vstoupila do české cukrovinkářské výroby počátkem 90. let.