Nestlé v Česku loni klesly tržby, ale zisk stoupl na 460 milionů

Nestlé

Nestlé Zdroj: Port(u*o)s [CC-BY-3.0 or CC-BY-3.0]

Tuzemská pobočka nadnárodního výrobce cukrovinek Nestlé sice loni zaznamenala v Český mírný, čtyřprocentní pokles tržeb na 10,3 miliardy. Čistý zisk firmy ale zhruba o stejnou míru vzrostl na 458 milionů korun.

„V roce 2012 společnost Nestlé Česko potvrdila své postavení mezi lídry českého značkového potravinářského průmyslu, a to bez ohledu na skutečnost, že v průběhu roku na českém trhu přetrvávala spíše opatrná spotřebitelská poptávka,“ uvedl jednatel společnosti Torben Emborg. „To se projevilo v o něco pomalejší dynamice tuzemských tržeb, zvláště u prodeje v tuzemsku vyrobených cukrovinek, ale i mírným snížením tržeb za dovezené potraviny,“ dodal.

Nestlé v Česku provozuje dva výrobní závody - Zoru v Olomouci a Sfinx v Holešově na Kroměřížsku, kde firma letos spustila i novou linku na výrobu želatinových výrobků za 150 milionů korun. Obě továrny loni vyrobily cukrovinky za zhruba 5,4 miliardy korun. „Je povzbuzující, že se nám podařilo zvýšit vývoz cukrovinek z našich závodů na 2,83 miliardy korun a že podíl exportu na celkové výrobě našich závodů vzrostl na téměř 53 procent,“ podotkl Emborg.

K hlavním značkám Nestlé patří mimo jiné Orion, Studentská pečeť, Margot, Maggi či Nescafé. „Celkový vývoj podnikání v roce 2012 dává záruky pro úspěšné působení firmy i v roce 2013,“ poznamenal jednatel firmy.

Valná hromada, která schválila výsledky za loňský rok, také odsouhlasila výrazné snížení základního kapitálu firmy, a to z 1,154 miliardy korun na 300 milionů. Valná hromada dále rozhodla o výplatě dividend ve výši 458 milionů korun, které poputují za jediným majitelem české dceřinky, kterou je Nestlé S.A. se sídlem ve švýcarském Vevey.

Mateřská firma české pobočky zveřejnila své výsledky již na jaře. Podle nich loni stouply tržby celého koncernu o 10 procent na 92,2 miliardy švýcarských franků (asi 1,9 bilionu korun), čistý zisk se zvýšil o 11 procent na 10,6 miliardy franků (zhruba 220 miliard korun).