Net4Gas: Naše nová kapitálová struktura plyn nezdraží

plynovod

plynovod Zdroj: Glen Dillon, wikimedia.org, CC-BY-3.0

Společnost Net4Gas, která je jediným držitelem licence na přepravu zemního plynu v Česku, mění kapitálovou strukturu. Na ceně plynu pro zákazníky se to ale podle firmy neprojeví. Net4Gas za změny v tomto týdnu kritizovala předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Té se nelíbí snížení základního kapitálu firmy o zhruba 90 procent. Kvůli změnám ve financování si zástupce firmy na příští pátek pozval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Nová kapitálová struktura je založena na konzervativních a opatrných obchodních předpokladech“, sdělil dnes ředitel Net4Gas Andreas Rau. Podle něj dává obměna kapitálu společnosti dostatečnou finanční sílu k uskutečnění plánovaných dlouhodobých investic, s nimiž firma počítá v celkovém objemu deset miliard korun. Společnost má stavět polsko-český plynovod STORK II a plynovod MORAVIA.

Společnost dnes uvedla, že její celkový kapitál je 42,12 miliardy korun. Základní kapitál se však snížil z 31,8 miliardy korun na 2,75 miliardy korun. Skoro 40 miliard korun tak firmě pokrývají jiné zdroje.

Největší část, 27,9 miliardy korun, bude nově financována dluhopisy a půjčkami od bank. Společnost podle tiskové zprávy upsala minulý týden dluhopisy se splatností od 6,5 až 12 let a také si zajistila bankovní financování se splatností čtyři roky. Dalších 11 miliard korun půjčili Net4Gasu jeho vlastníci - německá pojišťovna Allianz a kanadská investiční skupina Borealis Infrastructure, kteří firmu loni na jaře koupili od RWE za 1,6 miliardy eur (41,3 miliardy korun).

Půjčka od 20 bank

Na akvizici si konsorcium podle Lidových novin půjčilo 1,1 miliardy eur od zhruba 20 evropských bank a nyní se rozhodlo úvěr refinancovat. V květnu firma schválila snížení základního kapitálu o 29 miliard korun a částku podle LN vyplatí akcionářům.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková se obává, že finanční strategie firmy může ohrozit budoucí investice do plynárenské infrastruktury, a tak ohrozit energetickou bezpečnost státu. ERÚ si vyžádal v souladu s energetickým zákonem od Net4Gas podklady, na základě kterých posoudí, jestli se těmito kroky nedostává do finanční nestability. Regulační úřad bude podle LN řešit, zda je zvolená míra zadlužení při předpokládané klesající výkonnosti společnosti přiměřená, nebo riskantní.

Společnost dnes uvedla, že výše jedenáctimiliardové půjčky je stejná, jako byla ještě před převodem obchodního podílu od RWE. Její charakter se ale změnil na dlouhodobý. Zbytek kapitálu tvoří kapitálové příspěvky. Společnost Net4Gas provozuje více než 3600 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu. Firma loni vykázala třímiliardový zisk při tržbách 9,1 miliardy korun.