Net4Gas připravuje stavbu plynovodu do Rakouska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons

Plán energetické společnosti Net4Gas na výstavbu nového vysokotlakého plynovodu, který spojí české plynovody s Rakouskem, zatím narazil jen na dvě výraznější připomínky.

V rámci posuzování vlivu na životní prostředí EIA upozornil Obvodní báňský úřad, že trasa plynovodu vede přes ložiska grafitu. Projekt také koliduje s plány kazašského realitního podnikatele Vladimira Baklakova a jeho firmy Absolut EU v okolí Černé v Pošumaví. Ostatní dotčené obce a instituce proti projektu zásadní připomínky nemají.

Net4Gas zatím o výstavbě nerozhodl. „Lze jen orientačně sdělit, že datum zahájení stavby by mohlo být v průběhu roku 2020 a předpokládané dokončení v roce 2022. Investiční rozhodnutí je do značné míry závislé na tom, zda budeme mít dostatečně stabilní, transparentní a spolehlivý regulační rámec,“ říká Milan Řepka, mluvčí Net4Gas. Zatím nelze říct, nakolik by sloužil plynovod pro cenově neregulovaný mezinárodní tranzit a nakolik pro regulovanou přepravu pro domácí zákazníky.

Zhruba stokilometrový plynovod vedoucí jižními Čechami má spojit české tranzitní plynovody s Oberkappelem na rakousko-německé hranici. „Plynovod umožní napojení mezinárodních dopravních koridorů na stávající českou plynárenskou soustavu a bude součástí středoevropské plynárenské soustavy. Ta postupně vytváří alternativní možnosti vedení plynu. Po uvedení plynovodu Gazela do provozu by to mohl být další důležitý krok pro přepravu zemního plynu v severojižním směru,“ dodává Řepka.

Právě jako součást propojení severu a jihu Evropy, které v oblasti střední Evropy chybí, projekt zařadila mezi projekty společného zájmu i Evropská unie. Ve zprávě o evropské energetické bezpečnosti navíc Evropská komise uvádí jako jednu z priorit lepší propojení národních infrastruktur, které umožní přesměrování toků plynu při výpadcích dodávek z Východu. V roce 2018 by měl být otevřen Tauernský plynovod, který propojí Rakousko s Itálií, a Česko by se tak na soustavu napojilo. Ministerstvo průmyslu s finanční podporou projektu nepočítá.