Net4Gas zřejmě získají Allianz a investiční firma Borealis

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Provozovatele českých plynovodů Net4Gas zřejmě od německé energetické skupiny RWE koupí německá pojišťovna Allianz spolu s kanadskou investiční firmou Borealis. RWE se stěmito zájemci chystá jednat přednostně.

Podle finančních zdrojů agentury Reuters nyní připravuje skupina 13 bank syndikovaný úvěr pro kupujícího Net4Gas v hodnotě přes miliardu eur (přes 25,5 miliardy korun). Zatímco některé banky od zapojení do syndikátu odrazuje riziko dodávek plynu z Ruska, jiné banky povzbudila k zapojení účast Allianz.

RWE prodává asi dva a půl tisíce kilometrů plynovodů, jimiž se přes české území přepravuje plyn, v rámci svého programu prodeje majetku za celkem sedm miliard eur (178 miliard korun) a snížení své zadluženosti. Prodejní cena Net4Gas se odhaduje mezi 1,4 miliardy a dvěma miliardami eur. Firma s více než 500 zaměstnanci se na zisku RWE v roce 2011 podílela asi 11 procenty.

RWE oznámila záměr prodat Net4Gas v loňském roce. Vedle Allianz je ve hře o přepravce plynu Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s australskou finanční skupinou Macquarie, skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a belgický operátor plynovodů Fluxys ve spolupráci s investiční společností Global Infrastructure Partners (GIP).