Newmont koupí rivala Goldcorp, vznikne největší těžař zlata na světě

Těžba zlata, Goldcorp

Těžba zlata, Goldcorp Zdroj: Goldcorp

Těžba zlata, Goldcorp
Těžba zlata
Těžba zlata, Goldcorp
Těžba zlata
Těžba zlata, Goldcorp
14
Fotogalerie

Americká těžební společnost Newmont Mining se dohodla na převzetí menšího kanadského konkurenta Goldcorp, za kterého zaplatí zhruba deset miliard dolarů (223 miliard korun). Firmy oznámily, že jejich spojením vznikne největší těžař zlata na světě.

 

Newmont podle dohody za každou akcii rivala Goldcorp zaplatí 0,328 své akcie a 0,02 dolaru v hotovosti. Celková hodnota nabídky tak činí 11,46 dolaru za akcii a zahrnuje zhruba 18procentní prémii k páteční závěrečné ceně akcií Goldcorp na newyorské burze, uvedla agentura Reuters.

 

Po dokončení transakce budou mít akcionáři společnosti Newmont pod kontrolou 65 procent sloučeného podniku, zatímco akcionářům firmy Goldcorp připadne zbývajících 35 procent.

 

Transakci ještě musejí schválit akcionáři i regulační úřady v Evropě, Kanadě, Jižní Koreji a Mexiku. Její dokončení se očekává v letošním druhém čtvrtletí.

 

„Strategické důvody pro spojení Goldcorpu s Newmontem jsou velmi přesvědčivé na mnoha úrovních,“ uvedl generální ředitel společnosti Goldcorp David Garofalo.