Nexen investuje do továrny v Česku 24 miliard, otevře ji za čtyři roky

Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire upřesnil investiční záměry v Česku. Podle svého aktuálního vyjádření plánuje investovat do výstavby továrny u Žatce v letech 2016 až 2023 zhruba 1,18 miliardy dolarů, což je 23,8 miliardy korun. Cílem expanze Nexenu je pokrýt rostoucí poptávku v Evropě a zajistit stabilní dodávky automobilkám jako je Volkswagen či Škoda.

Závod v České republice hodlá firma otevřít v roce 2018, jeho celková roční produkce by se měla dostat až na 12 milionů kusů pneumatik. Továrna vyroste v průmyslové zóně Triangle u Žatce a stane se prvním závodem společnosti mimo Asii a celkově čtvrtým.

Z hlediska výše investice jihokorejské firmy v tuzemsku se dosud hovořilo o počáteční částce 22,8 miliardy korun, která měla postupně vzrůst až na celkových 40 miliard.

Česká vláda investiční smlouvu s Nexenem schválila před před týdnem. Zástupci vlády, kraje a Nexenu kontrakt podepíší ve středu. Továrna by měla v Ústeckém kraji souženém vysokou nezaměstnaností dát práci zhruba tisícovce lidí.

Nexen koupí u Žatce 66 hektarů

Krajští zastupitelé už v polovině května schválili cenu pozemků v zóně pro Nexen ve výši jednoho eura (přibližně 27,5 koruny) za metr čtvereční, přičemž standardní sazba se tam pohybuje kolem 400 korun. Jako kompenzaci cenového rozdílu kraj po státu požadoval 401 milionů korun. Po vypadnutí problematických pozemků ze smlouvy se kompenzace snížila na 302 milionů.

Nexen měl totiž původně zájem o 71 hektarů, ale nakonec obsadí 66 hektarů. Z toho šest ve druhé fázi poté, co kraj pozemky odkoupí od církve. Zbývajících pěti hektarů se investor nakonec vzdal, protože jejich příprava včetně přeložky sítí a silnice by byla příliš nákladná.