Nízké marže rafinerií přivedly Unipetrol k miliardové ztrátě

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím
čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období Zdroj: ctk

Petrochemický holding Unipetrol snížil za loňský rok ztrátu na 1,4 miliardy korun po předloňském víc než třímiliardovém minusu. Firmu držel v červených číslech především propad marží na palivu. Výsledky oznámil i majitel Unipetrolu, polský koncern PKN Orlen, který prohloubil ztrátu za poslední čtvrtletí na 2,7 miliardy korun a zklamal tak analytiky.

Hlavním tvůrcem zisku Unipetrolu byl stejně jako v roce 2012 petrochemický segment, který loni vykázal provozní zisk 807 milionů. Naopak provozní ztráta rafinérií dosáhla 1,7 miliardy korun. Důvodem byl zejména výrazný pokles marží jak na benzinu, tak na dieselu.

Nižší ceny ropy a pokles rafinérských marží stály také za propadem tržeb firmy o sedm procent na 99,4 miliardy korun. Vývoj příjmů negativně ovlivnily i snížení obratu v petrochemickém segmentu, stejně jako nižší prodejní objemy rafinerií zapříčiněné podzimní odstávkou provozu v Kralupech.

V samotném čtvrtém čtvrtletí skončil Unipetrol v čisté ztrátě 690 milionů korun, což je oproti stejnému období roku 2012 zlepšení o víc než dvě miliardy. Experti nicméně doufali ještě v lepší čísla. „Analytici očekávali v průměru ztrátu ve výši 375 milionu,“ uvedl Rudolf Plachý z Fio banky.

Vývoj akcií Unipetrolu za posledních 5 let:Graf 24. 1. 2014.Graf 24. 1. 2014. | vagaday@mf.cz

Letos firma plánuje mimo jiné zvýšení prodejů v rafinérském a maloobchodním segmentu sektoru díky omezení takzvané šedé zóny, investování do synergií mezi rafinérským a petrochemickým segmentem nebo zvýšení tržního podílu maloobchodního segmentu a zvýšení nepalivových prodejů díky očekávanému ekonomickému oživení.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Ztráty polské matky

PKN Orlen vykázal v loňském posledním čtvrtletí čistou ztrátou 422 milionů zlotých (2,7 miliardy Kč). Je to o 50 procent více než před rokem a zároveň jde o horší výsledek, než činily odhady analytiků. Na výsledku se stejně jako u Unipetrolu podepsaly rekordně nízké rafinérské marže.

Analytici podle agentury Reuters čekali, že čistá ztráta dosáhne 272 milionů zlotých. Nižší ziskovost v rafinerské činnosti ale zčásti vyrovnaly lepší tržby z prodeje pohonných hmot, kterým pomohlo nebývale teplé počasí v prosinci.