Norové mohou koupit Hamé, pravomocně rozhodl antimonopolní úřad

Výroba džemů v Hamé

Výroba džemů v Hamé Zdroj: Hame

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej potravinářské společnosti Hamé norské firmě Orkla. Ta kunovickou firmu kupuje za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun). Transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí je už pravomocné. Prodej před týdnem schválil i slovenský antimonopolní úřad.

ÚOHS dospěl k závěru, že fúze nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže ani v oblasti velkoobchodního prodeje kečupu ani v oblasti velkoobchodního prodeje ostatních omáček za studena. Ke stejnému závěru dospěl i dalších produktů, které obě firmy na trhu nabízí. „Podobně spojení nevzbuzuje obavy v oblastech velkoobchodního prodeje dětské výživy a majonézy,“ dodal Rafaj.

Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus se sídlem v Lucembursku. Kupní cena bude uhrazena z existujících úvěrů. Firmy transakci oznámily už koncem loňského roku. Orkla ve střední Evropě vedle Vitany vlastní rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania. „Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích,“ řekl loni k transakci viceprezident společnosti Orkla Atle Vidar Nagel-Johansen.

Převzetím Hamé zdvojnásobí Orkla svůj obrat ve střední Evropě. Tržby potravinářské společnosti Hamé loni stouply o více než osm procent, překonaly 6,01 miliardy korun. Obrat nejvíc rostl v České republice, o 13 procent. Tuzemský trh přinesl Hamé polovinu loňských tržeb. Stouply i na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku. Naopak kvůli oslabení rublu o pětinu klesly výnosy z Ruska, oznámila firma na dnešní tiskové konferenci. Hrubý zisk firmy činil přibližně 600 milionů korun.

Orkla:
Norský konglomerát Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a koncepčních řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na vybraných trzích střední Evropy a v Indii.

Podniká ale i v energetice, realitách nebo ve finančnictví a je také součástí společného podniku se švédským výrobcem hliníkových součástek Sapa.

- Kořeny společnosti sahají až do 17. století. Původně šlo o těžařskou společnost.

Ve střední Evropě Orkla vlastní společnosti Vitana (Česká republika a Slovensko), Felix (Rakousko) a Orkla Foods Romania (Rumunsko). Před lety byla také vlastníkem firmy FrostFood z Rokytnice v Orlických horách, která vyrábí mraženou pizzu a další potraviny.

Společnost je kótována na burze v Oslu, kde se nachází i její centrála.

V roce 2014 měla skupina Orkla přibližně 13 tisíc zaměstnanců.

Loňský obrat konglomerátu činil 30 miliard norských korun (85,5 miliardy korun).

Média v minulosti spekulovala vedle Orkly také o dalších uchazečích o Hamé. Zájem měl údajně fond Hartenberg, který hospodaří se soukromými miliardami ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO), nebo chorvatská potravinářská skupina Podravka.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy se sídlem v Kunovicích na Uherskohradišťsku patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Silnou tržní pozici u paštik má Hamé také v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. Firma má 2400 zaměstnanců a deset výrobních závodů, z toho sedm v Česku, po jednom na Slovensku, v Rumunsku a v Rusku.

Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na některých trzích ve střední Evropě a v Indii. S akciemi Orkly se obchoduje na burze v Oslu, kde je i centrála firmy.

Hamé je přední potravinářskou firmou s tradicí již od 20. let
Vizitka potravinářské firmy Hamé, kterou kupuje norská firma Orkla:
Hamé je přední českou potravinářskou a konzervárenskou firmou, která se zabývá výrobou trvanlivých i chlazených potravin, mimo jiné masových konzerv, paštik, hotových jídel, sterilované zeleniny, salátů, kečupů, omáček, marmelád a džemů.

Vyrábí také kompoty, sirupy a je předním výrobcem kojenecké stravy. Do sortimentu Hamé patří i řada chlazených masových, zeleninových a ovocných výrobků a také bagetový program.

S produkcí kolem 100 tisíc tun hotových výrobků patří Hamé k největším českých producentům potravin. Své výrobky nabízí pod značkami Hamé, Otma, Veselá pastýřka, Znojmia, Hamánek, Hamé Life Style, Simply Fresh, Seliko nebo Apetit.

Tradice společnosti sahá do roku 1922, kdy v Babicích na Uherskohradišťsku vznikla konzervárenská dílna na výrobu ovocných marmelád, povidel, šťáv a lihovin. V roce 1933 výroba přešla pod brněnskou Biochemu, která do Babic přinesla i obchodní označení Hamé (ve staroirštině to znamená „domov“).

Později byla firma transformována do národního podniku. Hamé, a.s. byla založena 10. června 1992 ze státního podniku Biofruct Babice. Společnost sídlí v Kunovicích u Uherského Hradiště.

- Do koncernu Hamé patří tradiční konzervárenské podniky Pika Bzenec, Fruta Podivín, Otma-Sloko Uherské Hradiště-Mařatice, Slovácká fruta Uherské Hradiště-Kunovice či Bapa Letohrad. Firma do modernizace provozů a technologií pravidelně investuje - loni investice do výroby dosáhly 166 milionů korun, o deset více než v roce 2013.

V roce 2008 Hamé přešla do rukou islandské skupiny Nordic Partners, která firmu získala od tehdejšího majitele Leoše Novotného staršího. Odhadovaná cena transakce byla 4,5 miliardy korun. Nyní kupuje Hamé za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun) norská firma Orkla. Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Kupní cena bude uhrazena z existujících úvěrů.

Skupina Hamé své portfolio stále rozšiřuje - v roce 2009 koupila divizi masných výrobků maďarské firmy Globus, o rok později zrealizovala akvizice svých tuzemských konkurentů, Apetitu a Selika. Předloni Hamé koupila belgického výrobce masných produktů Mortier, v roce 2014 pak v Rumunsku značku La Grande Famiglia, obchodující s plody moře, džemy či rajčaty, a na Slovensku firmu Doma Prešov, která je tamním největším výrobcem majonéz, omáček a dresinků.

Kromě sedmi českých závodů má Hamé podniky také v Rusku, Rumunsku a na Slovensku.

V ČR Hamé realizuje zhruba polovinu svých tržeb, druhou polovinu tvoří zahraniční trhy. Druhým největším odbytištěm pro výrobky firmy je Slovensko (16 procent tržeb), za kterým následuje Rusko (13 procent), Rumunsko (osm procent) a Maďarsko (sedm procent).

V současnosti firma Hamé zaměstnává zhruba 2400 lidí; v roce 1992 to bylo například jen kolem tří stovek zaměstnanců.

Firma své zboží exportuje téměř do 40 zemí světa, mimo Evropu pak do USA, Austrálie, Japonska nebo Mongolska. Hamé vlastní certifikáty košer a pesach využívané při vývozech do Izraele. Více se nyní zaměřuje na trhy v Africe a nově i na Čínu.

V posledních letech Hamé vykázala následující tržby: 5,10 miliardy korun (2008), 4,48 miliardy korun (2009), 4,71 miliardy korun (2010), 4,87 miliardy korun (2011), 4,95 miliardy korun (2012), 5,13 miliardy korun (2013) a 4,9 miliardy korun (2014). Na Slovensku se tržby Hamé v minulém roce zvýšily o 12 procent, v Maďarsku o 11, v Rumunsku o 15 a v Rusku o 16 procent.

Firma se mimo jiné věnuje i sportovnímu marketingu, je hlavním partnerem české biatlonové reprezentace.