Nový solární lídr? Británie ve výstavbě panelů překonala Německo

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Russ Ferriday via Flickr

Velká Británie, země, kde slunce příliš nesvítí a mnohem častěji prší, se paradoxně stává žhavým kandidátem na lídra solárního byznysu v Evropě. Investory přitahuje dlouhodobá podpora vlády a relativně stabilní systém dotací. Velká Británie aktuálně překonala Německo ve výstavbě solárních jednotek.

Ke konci června letošního roku dodávalo elektřinu ve Velké Británii více než 572 solárních jednotek. Solární kapacita tak dosáhla hodnoty 3,9 gigawattů. To představuje nárůst o jedno procento ve srovnání s údaji z konce května.

S celkovou kapacitou 1,1 gigawattu vybudovanou v první polovině roku 2014 se Spojené království stalo lídrem evropského fotovoltaického byznysu. Překonalo i Německo - dosavadní tahoun evropské fotovoltaiky totiž za první pololetí vybudoval panely „jen“ o výkonu 1,0 gigawattu.

Přitom ještě v roce 2010 vyráběla fotovoltaika v Británii jen 100 megawattů elektřiny, což by sotva stačilo na napájení menšího města. Jak odhalují vládní údaje, celková investice do britského solárního byznysu dosáhla od té doby výše 6,4 miliardy liber.

Rostoucí kapacita obnovitelných zdrojů v Británii (v gigawattech)Zdroj: Wall Street Journal

„Solární trh ve Velké Británii je jedním z nejatraktivnějších trhů s energiemi v Evropě,“ vysvětluje Armin Sandhovel, investiční ředitel v Allianz Global Investors. „V roce 2014 pozorujeme rostoucí poptávku a vysokou konkurenci na trhu,“ dodal.

20 gigawattů do roku 2020

Fotovoltaika má v Británii značnou podporu a jak ukazuje plán národní solární strategie, země počítá s fotovoltaikou i do budoucna.

Podle ministra pro energetiku a změnu klimatu Grega Barkera má Velká Británie zájem rozšířit instalovaný výkon solárních jednotek až na 20 gigawattů do roku 2020, přičemž je prý důležité zachovat menší střešní solární panely. Téměř 10 milionů domácností by tak mělo mít solární panely, napsal začátkem letošního roku The Guardian. Celkově by měla fotovoltaika vyrábět 40 procent potřebné elektřiny.

Solární potenciál Velké BritánieSolární potenciál Velké BritánieSolární potenciál Velké Británie | SolarGis.infoZdroj: SolarGis.info

Soumrak zelené elektřiny? Obnovitelným zdrojům se brání vlády i firmy