NWR bude ve čtvrtém čtvrtletí prodávat uhlí o čtyři procenta dráž

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Těžební firma New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné OKD, bude ve čtvrtém čtvrtletí prodávat koksovatelné uhlí o čtyři procenta dráž než ve třetím čtvrtletí. Cena dohodnutá s odběrateli činí 85 eur (2360 korun) za tunu. Firma, která v poslední době čelí ztrátám kvůli poklesu cen uhlí, to ve čtvrtek oznámila investorům.

Koksovatelné uhlí firma ve třetím kvartále prodávala průměrně za 82 eur (2280 korun) za tunu. Původní předpoklad z poloviny července pro toto období činil 85 eur. NWR za devět měsíců letošního roku vyprodukovala 6,3 milionu tun uhlí. Výhled celoroční těžby a prodeje uhlí nedávno snížila na 8,75 až devět milionů tun z předchozích devíti až 9,5 milionu tun. Výhled upravila kvůli „neočekávaným geologickým výzvám“.

NWR patří zhruba z 51 procent společnosti CERCL Mining, která se dříve jmenovala BXR Mining. V CERCL Mining má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. Původně patřily BXR Mining téměř dvě třetiny NWR, ale po nedávné restrukturalizaci se podíl, nyní držený CERCL Mining, snížil. Zbylé podíly v NWR drží čtyři mezinárodní investiční fondy (M&G, Gramercy, GLG Partners a Ashmore Investments) a další institucionální a drobní investoři.

NWR čelí ztrátám kvůli poklesu cen uhlí. V letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 milionů eur (1,6 miliardy korun) z 396 milionů eur před rokem. Finanční výsledky za tři čtvrtletí NWR oznámí 13. listopadu.