NWR hrozí předčasná splátka dluhu, přiznali manažeři

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Těžební firma NWR připravila včera akcionářům kromě desetimiliardové pololetní ztráty i jiné nepříjemné překvapení. Vedení podniku poprvé přiznalo, že NWR v případě dvou úvěrů nesplní letos podmínky domluvené s věřiteli.

Hrozící předčasné splacení půjčky by kasu NWR mohlo připravit na počátku příštího roku o dvě miliardy korun hotovosti. Těžař by zároveň přišel o zdroj financování v objemu dalších 2,5 miliardy. Již nyní napjatá hotovostní pozice NWR tak může utrpět další velkou ránu. „Splacení úvěru by pro NWR bylo velmi nepříjemné, ale ne likvidační,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny.

Podle odhadu Jiřího Rašky z Fio banky by těžař měl mít na konci roku v pokladně 2,7 miliardy, na vyrovnání závazku by tedy firma měla, přišla by však o tři čtvrtiny hotovosti. „Předpokládám, že se NWR dokáže s bankami dohodnout na odkladu,“ říká Raška. Vedení NWR už letos na jaře jeden odklad vyjednalo a dohodlo se s věřiteli i na zmírnění úvěrových podmínek.

Méně optimismu zaznívá od analytiků banky JP Morgan. Předpokládají, že by se NWR mohlo dostat do vážných problémů s financováním: „Odhadujeme, že na konci prvního čtvrtletí 2014 bude mít NWR schodek ve financování zhruba 200 milionů eur,“ píše se ve zprávě JP Morgan. Banka do roka a do dne očekává propad akcií NWR o dalších 47 procent.

Za bezmála osmi miliardami z pololetní ztráty stál odpis důlních aktiv v souvislosti se ztrátou jejich tržní hodnoty. „Odpis byl jen potvrzením dosavadních trendů,“ uvádí Milan Vaníček z J&T Banky. Akcie reagovaly bouřlivým pohybem od pětiprocentní ztráty po dvanácti procentní zisk. Na závěr oslabily o bezmála čtyři procenta.

Pozitivní zprávou pro investory je, že ve druhém kvartálu ubylo z pokladny NWR jen 440 milionů. Experti upozorňují, že nebýt jednorázových příjmových položek mohlo na tom být NWR s hotovostí hůře. „Efekt byl v mnohém dán poklesem investic, snížením pohledávek a příjmy z prodeje zásob, což jsou faktory, které nemusí mít dlouhého trvání,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Vývoj akcií NWR na pražské burzeVývoj akcií NWR na pražské burze

Nebezpečí intenzivnějšího odlivu peněz v příštích čtvrtletích potvrzuje i Tomáš Sýkora z Patria Direct. „Ve druhém kvartálu se odehrála větší část plánovaných úspor, třetí čtvrtletí pak přinese další pokles cen uhlí,“ uvedl analytik.

NWR při honbě za hotovostí sází především na prodej koksáren. Tato terapie problémů s likviditou však nemusí být všelékem. Prodej počítá se souhlasem věřitelů obou velkých dluhopisových emisí se splatností v letech 2018 a 2021 v celkovém objemu 20 miliard korun. Za určitých podmínek může být NWR nuceno část výnosu z prodeje aktiv použít na částečné umoření těchto závazků. První signály nicméně naznačují, že těžař s věřiteli takovou situaci již ošetřil.