NWR klesl zisk o čtvrtinu, tržby jí ale stouply

NWR

NWR Zdroj: nwr

Těžební společnost New World Resources (NWR) za letošní tři čtvrtletí snížila zisk o 26 procent na 121 milionů eur (zhruba 3,1 miliardy korun). Tržby ale zvýšila o desetinu na 1,24 miliardy eur. Analytici očekávali mírnější pokles zisku - pouze o pětinu. Nižší zisk byl ale mimo jiné ovlivněn i meziročně vyšším zdaněním. Samotná NWR, jejíž klíčový majetek představuje černouhelná těžební společnost OKD, je ale s výsledky spokojená.

Provozní zisk EBITDA za tři čtvrtletí se NWR meziročně zvýšil o 22 procent na 369 milionů eur. Za růstem tržeb a provozního zisku podle firmy stojí příznivá dynamika poptávky a nárůst cen uhlí.

„Nadále se nám daří zmírňovat dopady inflace cen vstupů a meziroční nárůst nákladů těžby na tunu o 6 procent,“ uvedl předseda představenstva NWR Mike Salamon. Do září NWR zvýšila těžbu uhlí o sedm procent na 8,6 milionu tun.

„Výsledky naplnily očekávání, co se týká tržeb, jsou mírně lepší na provozním zisku, nicméně zaostaly za projekcemi na čistém zisku,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Základní zisk na akcii firma za tři čtvrtletí vykázala 0,45 eura.

Podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka firma zaznamenala oslabení prodeje koksu. „Je možné, že to představuje první známku oslabení hospodářského růstu a to by mělo negativní dopad na naše hospodaření v příštím roce,“ uvedl. Je ale podle něj také možné, že nižší prodej je jen krátkodobým výkyvem.

Společnost potvrdila celoroční cíle. Očekává, že i přes ekonomickou nejistotu kvůli evropské dluhové krizi letos vytěží 11 milionů tun uhlí. Produktový mix o objemu 10,3 milionů tun externích prodejů bude podle NWR tvořen přibližně z 52 procent energetickým uhlím, ze 4 procent PCI uhlím a ze 44 procent koksovatelným uhlím.

Vývoj akcií NWR za poslední rok

Graf 16. 11. 2011.Graf 16. 11. 2011. | vrba@mf.cz

České akcie online sledujte

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Vlastní černouhelnou těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.