NWR loni prodělala miliardy. Prý vzrostla šance na úpis nových akcií

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Těžařská společnost NWR, která ovládá černouhelnou firmu OKD, se loni propadla do účetní čisté ztráty 970 milionů eur, tedy přes 26 miliard korun, když v roce 2012 zaznamenala ztrátu 1,25 milionu eur. Podle analytika Petra Hlinomaze z BH Securities má obrovský podíl na výsledku snížení hodnoty majetku vynucené nízkými cenami uhlí a neuspokojivým výhledem.

„Čistá ztráta za loňský rok byla výrazně ovlivněna odpisem hodnoty fixních aktiv ve výši asi 800 milionů eur,“ vysvětlil finanční ředitel NWR Marek Jelínek. Zdůraznil, že jde o nehotovostní položku.

Podle mluvčího NWR Radka Ivaniškina firma čistou ztrátu nepoužívá vzhledem k tomu, že jde o „mimořádně zkreslující údaj v důsledku jednorázových opravných položek“. Místo toho používá tzv. očištěnou ztrátu za období, která loni činila 230 milionů eur a předloni sedm milionů eur.

NWR nepříjemně překvapila investory také nečekaně vysokou ztrátou za loňské poslední čtvrtletí.

„Ztráta z pokračujících operací dosáhla 466 milionu eur, když společnost provedla přecenění aktiv ve výši 497 milionu eur. Nelichotivá čísla dále zvyšují šance na možný úpis nových akcií,“ uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš. Akcie NWR se na pražské burze po zveřejnění výsledků začaly propadat.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 13. 2. 2014.Graf 13. 2. 2014. | vagaday@mf.cz

ředseda představenstva NWR Gareth Penny uvedl, že podmínky na trhu v průběhu 4. čtvrtletí loňského roku byly nadále náročné. „To se nevyhnutelně podepsalo na dojednávání cen našeho koksovatelného uhlí na první kvartál tohoto roku, které v mezikvartálním srovnání klesly o sedm procent,“ dodal. Jelínek doplnil, že NWR vyprodala většinu zásob uhlí. Zásoby vyjádřené v tunách poklesly o 70 procent na zhruba 380 tisíc tun.

Představenstvo spustilo revizi kapitálové struktury NWR, kvůli poklesu cen uhlí a vypršení platnosti revolvingového úvěru. „Do diskusí je zapojen i majoritní akcionář společnosti, firma BXR, který dal najevo, že je i se svými akcionáři připraven investovat nový kapitál do vhodně revidované kapitálové struktury,“ uvedla firma.

Propadly i tržby

Provozní ztráta loni činila deset milionů eur (zhruba 275 milionů Kč) po zisku 210 milionů eur v roce 2012. Tržby klesly o 28 procent na 850 milionů eur. Těžba uhlí loni klesla o 21 procent na 8,8 milionu tun a počet zaměstnanců se snížil o sedm procent na 15 700 lidí.

V samotném čtvrtém čtvrtletí měla NWR provozní zisk 40 milionů eur po předloňské ztrátě devět milionů. Tržby za poslední tři měsíce loňského roku klesly na 216 milionů eur z předloňských 263 milionů eur.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.