NWR loni vytěžila méně uhlí

Koksovatelné uhlí a koks pro odběratele bude na začátku roku levnější, energetické uhlí podraží.

Koksovatelné uhlí a koks pro odběratele bude na začátku roku levnější, energetické uhlí podraží. Zdroj: newworldresources.eu

Těžařské společnosti NWR loni klesla těžba na 11,2 milionu tun uhlí, firma přesto o dvě desetiny splnila svůj cíl produkce. Pro letošek počítá s produkci od 10,8 milionu do 11 milionu tun uhlí. V prvním čtvrtletí roku bude NWR odběratelům dodávat koksovatelné uhlí za 142 eur (3600 korun) za tunu, což představuje mezičtvrtletní pokles o 13 procent.

O 11 procent mezičtvrtletně klesla také cena koksu sjednaná pro 1. čtvrtletí roku 2012, odběratelům ho bude NWR dodávat za 311 eur za tunu. Naopak o 11 procent poroste průměrná cena energetického uhlí, u kterého NWR s odběrateli pro první čtvrtletí tohoto roku sjednala cenu 74 eur za tunu. Společnost loni o tři desetiny překročila svůj cíl externích prodejů, jejichž objem celkově dosáhl 10,6 milionů tun.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.