NWR odvrátila krach, věřitelé schválili restrukturalizaci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Straka, Mlada fronta E15

Věřitelé těžební společnosti NWR dnes odpoledne schválili restrukturalizační plán firmy. Firma tak sníží své zadlužení z 825 milionů eur (cca 23 miliard korun) na 500 milionů eur (14 miliard korun). Zelenou dostalo zároveň i navýšení kapitálu, kdy NWR vydá emisi nových akcií v hodnotě 118 milionů eur (3,3 miliardy korun).

Prozatím se tak firmě podařilo odvrátit hrozící insolvenci a převzetí dolů OKD do rukou zajištěných věřitelů. „Plán bude znamenat výrazné oddlužení NWR, posunutí splatnosti dluhů a zhruba 5,2 miliardy korun nového kapitálu,“ řekl ČTK ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák.

Mluvčí OKD Marek Síbrt a předseda odborů ve firmě Jaromír Pytlík se také shodli, že pro budoucnost podniku a jeho zaměstnance je to dobrá zpráva. „Konečně snad bude klid a nebudou problémy se zajištěním výroby, investic a podobně. Jedná se o to, že jsme tvrdě snižovali náklady, a to donekonečna nejde. Je třeba myslet i na budoucnost a zajistit těžbu,“ řekl Pytlík.

Pro restrukturalizaci bylo 95 procent nezajištěných a 99 procent zajištěných věřitelů. Na začátku září musí ještě jejich rozhodnutí formálně potvrdit londýnský soud.

Vývoj akcií NWR od vstupu na burzu,Vývoj akcií NWR od vstupu na burzu, | E15/BCPP

Akcie NWR na zprávu reagovaly bezmála 20procentním růstem, část spekulantů je ale během následující hodiny opět prodala a akcie tak nakonec páteční obchodování uzavřely pětiprocentním růstem na 3,10 Kč za kus.

Prvním důsledkem schválení plánu bude navýšení kapitálu. Rozhodný den pro právo účastnit se tohoto procesu je pondělí 8. září, naposledy se bude akcie s právem upsat nové podíly obchodovat na burze ve středu 3. září. Po tomto datu varují experti před prudkým propadem akcií. „Od čtvrtka se akcie budou obchodovat bez nároku na účast na navýšení kapitálu a očekávám, že cena klesne poblíž hladiny úpisu nových akcií, tedy k 65 haléřům,“ uvádí Bohumil Trampota z J&T Banky.

„S pozitivním výsledkem se dalo dle průběžně zveřejňovaných čísel i komentářů managementu NWR počítat. Matematickou terminologií se jedná o nutnou, nikoliv však dostačující podmínku pro přežití firmy,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

Ani úspěšná restrukturalizace přitom neznamená všelék. Další kritický bod by mohl nastat koncem října příštího roku. Pokud nebude mít NWR v pokladně dostatek hotovosti, může se celé dluhové drama rozjet nanovo. Podle podmínek jednoho z velkých věřitelů NWR, úvěrové agentury ECA, musí mít tou dobou totiž těžař v pokladně alespoň 40 milionů eur.

Hospodaření NWRHospodaření NWR | E15, Profimedia.cz

V opačném případě firmě hrozí okamžitá splatnost všech jejích dluhů. „I přes navýšení kapitálu se v případě dalšího zhoršování tržního prostředí může NWR příští rok ocitnout v podobně kritické situaci jako letos,“ potvrzuje analytik Komerční banky Josef Němý.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tis9c bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR. NWR v letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 milionů eur z 396 milionů eur před rokem.

majetková struktura NWRmajetková struktura NWR | E15/NWR