NWR potřebuje zásadní kapitálový řez, soudí analytik. Akcie jsou na minimu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Akcie těžařské firmy New World Resources (NWR), které na pražské burze padají na historická minima, nemají podle analytiků v současné době prakticky žádnou podporu. Mohly by ji najít, pokud se firma s věřiteli dohodne na restrukturalizaci svého velkého dluhu a na posílení kapitálu.

Důvodem propadu akcií NWR je podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus velmi špatná hospodářská situace firmy. Majitelka černouhelné OKD minulý týden oznámila, že se loni kvůli odpisům majetku propadla do čisté ztráty zhruba 26,7 miliardy korun.

Hatlapatka uvedl, že NWR kvůli nízkým cenám uhlí a vysokým těžebním nákladům vykazuje velké ztráty a snižuje hotovostní polštář. Trh je přesvědčen o tom, že k tomu, aby přežila, potřebuje zásadní kapitálový řez v podobě odpisu velké části dluhu a emise nových akcií, dodal Hatlapatka.

Stávajícím akcionářům podle analytiků Patria Direct zůstává pouze jistá „časová hodnota“, tedy víra, že se ceny uhlí zotaví natolik, že do roku 2018 firma vydělá dost na splátky dluhů.

Přecenění zásob uhlí

Představenstvo NWR spustilo revizi kapitálové struktury, kvůli poklesu cen uhlí a vypršení platnosti revolvingového úvěru. Společnost dále oznámila, že firma JT Boyd předběžně ocenila zásoby uhlí v českých dolech NWR ke konci loňského roku na 64 milionů tun prokázaných a pravděpodobných rezerv.

To je 65procentní pokles proti 184 milionům tun ke konci roku 2012. Tomáš Sýkora z Patria Direct poznamenal, že míra poklesu vytěžitelných zásob uhlí trh svým rozsahem překvapila a na hodnotu společnosti má fatální dopad.

Krátce po otevření burzy akcie NWR klesly o 12 procent na historické minimum 9,50 koruny, později ztráty korigovaly a týden uzavřely na hodnotě 10,80 koruny. Prudce klesat začaly už ve čtvrtek, kdy analytici Patrie snížili cílovou cenu z původních 15 Kč na 3,50 koruny s cíle „prodat“. Banka JPMorgan stanovila cílovou cenu na pěti korunách za kus.

Vývoj akcií NWR za poslední tři roky:Graf 21. 2. 2014.Graf 21. 2. 2014. | vagaday@mf.cz

Němý očekává, že titul bude pokračovat v poklesu a prohlubovat historická minima. Hatlapatka upozornil, že akcie NWR ztratily za poslední rok téměř 90 procent. V polovině roku 2008 se přitom obchodovaly nad úrovní 600 Kč za akcii.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě. Akcie NWR se začaly na pražské burze obchodovat 6. května 2008 na úrovni 425,8 koruny za kus.