NWR prodává uhlí opět laciněji

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Trh s uhlím nepřestává tlačit NWR k dalším ztrátám. Domácí těžař k nevoli akcionářů oznámil, že oproti prvnímu čtvrtletí musel svým zákazníkům dále slevit. Cena koksovatelného uhlí, tedy klíčového produktu NWR, klesla na 85 eur za tunu, tedy na nejnižší úroveň od roku 2009. Ruku v ruce s poklesem cen se dále komplikuje i hotovostní pozice firmy, do pokladny bude totiž po kvartálu opět hlouběji.

NWR tak nyní nabízí koksovatelné uhlí o šest procent levněji než v prvním čtvrtletí letošního roku. „Odhadovali jsme pokles cen o tři až čtyři procenta,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. Snížená poptávka po uhlí se odrazila nejen v cenách, ale i tempu těžby. NWR tak například v uplynulém čtvrtletí vydolovalo ze země nejméně energetického uhlí od svého uvedení na burzu v roce 2008.

Nepříznivé tržní podmínky připraví NWR o další hotovost. Podle odhadů ubyde v kase domácího těžaře po druhém čtvrtletí až 40 milionů eur, tedy takřka čtvrtina stavu pokladny k závěru loňského roku. „Obávám se, že NWR by mohlo o veškerou hotovost přijít již během prvního čtvrtletí příštího roku,“ varuje Josef Němý z Komerční banky. Zda má NWR dostatek prostředků pro následující rok, musí firma informovat investory v den publikace kvartálních výsledků, tedy nejpozději 15. května.

Nadějí pro NWR zůstává obrat na komoditním trhu. Experti jej nevylučují. „V dubnu ceny uhlí lehce vzrostly, pozitivní efekt bychom mohli vidět ve druhé polovině roku, u NWR pak tedy v cenách pro třetí čtvrtletí,“ dodává Hlinomaz. Akcie NWR uzavřely čtvrteční obchodování se ztrátou převyšující 1,5 procenta.