NWR v loňském roce nesplnila cíl

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: ctk

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní tuzemskou OKD, v loňském roce vytěžila v roce celkem 11,21 milionu tun uhlí a vyrobila 680 tisíc tun koksu. V poslední prognóze firma hovořila o 11,0-11,1 milionu tun uhlí a 700 tisících tun koksu, NWR tak nesplnila produkční cíl koksu.

Prognóza na letošní rok dokonce hovoří o 800 tisících tun vyrobeného koksu, uhlí by firma chtěla vytěžit mezi 10 a 11 miliony tun. NWR, ve které drží zhruba třetinový podíl miliardář Zdeněk Bakala, letos také očekává nákladové škrty. Proti roku 2011 se těžba uhlí a výroba koksu snížila. V roce 2011 vytěžila společnost 11,2 milionu tun uhlí a vyrobila 770 tisíc tun koksu.

Společnost v loňském roce ani prodejní cíle a to jak u uhlí, tak u koksu. NWR chtěla prodat 10,2 až 10,3 milionu tun uhlí a 600 tisíc tun koksu, prodala však jen 9,725 milionu tun uhlí (4,998 milionu tun koksovatelného a 4,727 milionu tun energetického uhlí) a 550 tisíc tun koksu.

Hospodářské výsledky za loňský rok firma zveřejní 21. února. V roce 2013 budou náklady těžby na tunu meziročně zhruba na stejné úrovni, při konstantním směnném kurzu, uvedla NWR. Celkové investiční náklady by se podle firmy měly snížit řádově o 30 až 50 procent.

Roční vývoj akcií společnosti NWRRoční vývoj akcií společnosti NWR | Patria

Navzdory očekáváním společnost včera neoznámila dohodnuté ceny pro koksovatelné uhlí a koks na první letošní čtvrtletí a ceny pro energetické uhlí na celý rok. „Společnost NWR v současné době jedná o cenách koksovatelného uhlí na běžné období a očekává, že budou jednání ukončena a jejich výsledky oznámeny v nadcházejících týdnech,“ uvedla pouze NWR v tiskové zprávě.

Akcie NWR včera na pražské burze ztrácely až pět procent a propadly se k hranici 95 korun za kus. „Naši aktuální cílovou cenu ve výši 105 korun i doporučení „držet“ podrobíme v nejbližších dnech revizi,“ napsal ve svém komentáři Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance.