NWR vydá novou emisi akcií, chce získat přes tři miliardy

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Akcionáři zadlužené těžební společnosti New World Resources (NWR), spoluvlastněné českým miliardářem Zdeňkem Bakalou, schválili emisi nových akcií, která je součástí restrukturalizace kapitálu a dluhu podniku. Firma chce prostřednictvím této emise získat 118 milionů eur (3,3 miliardy korun).

NWR se nyní potýká se ztrátami kvůli poklesu cen uhlí. Snaží se proto získat nový kapitál od akcionářů a žádá držitele firemních dluhopisů, aby přistoupili na snížení jejich hodnoty. Vlastníci dluhopisů budou o tomto plánu hlasovat příští týden.

NWR již dříve uvedla, že souhlas s plánem má od asi 85 procent vlastníků zajištěných dluhopisů a 66 procent držitelů nezajištěných dluhopisů. Aby plán prošel, jsou přitom zapotřebí podpisy alespoň tří čtvrtin z nich. Ti však svým souhlasem automaticky přijdou o stejný podíl ze své investice. Společnost chce restrukturalizací snížit svůj dluh z nynějších 825 milionů eur (asi 23 miliard Kč) na 500 milionů eur.

Začátkem července firma upozornila, že pokud by se s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodla do září, musela by prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelné OKD. Ministr průmyslu Jan Mládek pak po setkání s představiteli NWR prohlásil, že pokud by byla OKD v budoucnu na prodej, stát by její odkoupení zvážil.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 20. 8. 2014.Graf 20. 8. 2014. | vagaday@mf.cz

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Ratingová agentura Standard & Poor's snížila počátkem srpna úvěrový rating NWR do kategorie selektivní platební neschopnosti (selective default, SD) z dosavadní známky CC. Učinila tak poté, co NWR v červenci nevyplatila splatný úrok z nezajištěných dluhopisů.

Pavel Páral: Kalné světlo na konci tunelu