O koksovnu společnosti NWR mají zájem Poláci, cena může být až miliarda korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Polský obchodník s uhlím Weglokoks zvažuje koupi koksovny Svoboda od české uhelné společnosti New World Resources Plc. (NWR), která se potýká s klesajícími cenami i poptávkou od oceláren. Píše o tom dnes polský list Rzeczpospolita.

Společnost NWR se snaží prodat část svého majetku a snížit náklady, investice a počet zaměstnanců, s cílem ušetřit 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Mezi klienty NWR patří ArcelorMittal či U.S. Steel, upozornila agentura Reuters.

„Pozorně sledujeme trh, analyzujeme nové podnikatelské oblasti, které by nám mohly pomoci v rozvoji skupiny,“ řekl listu generální ředitel Weglokoks Jerzy Podsiadlo. „Je jasné, že nemůžeme poskytnout jména firem, o které se zajímáme,“ dodal. Firma ale podle něj v současnosti jednání o převzetí koksovny Svoboda nevede.

Polský list ohodnotil koksovnu na 25 milionů až 40 milionů eur (650 milionů až 1,04 miliardy korun).

Kromě státní firmy Weglokoks, která je určená k privatizaci, se o majetek NWR zajímá podle listu také další polská firma, uhelná společnost JSW. Společnost na počátku tohoto měsíce uvedla, že zvažuje nabídku na některý těžařský a koksárenský majetek NWR.