Obavy z vývoje na Blízkém východě zvyšují ceny ropy

Boje v Pásmu Gazy

Boje v Pásmu Gazy Zdroj: reuters

Obavy z násilí na Blízkém východě vyhnaly ceny ropy opět vzhůru. Na vině je také relativně slabý dolar vůči řadě významných světových měn. Tento týden vzrostla cena severomořské ropy Brent o 2,7 procenta na téměř 112 dolarů.

Nová vlna násilností mezí Izraelem a Hamasem, která vypukla minulý týden, připomněla makléřům na komoditních trzích, že vysoká zranitelnost trhu s ropou vůči nestabilnímu blízkovýchodnímu regionu nadále trvá, a to navzdory skutečnosti, že ani Izrael, ani palestinská území nejsou významnými vývozci ropy.

Investoři se děsí skutečnosti, že by se ozbrojený konflikt mohl přelít do sousedních zemí a ovlivnit dodávky ropy. „V prostředí, kde jsou volné kapacity velmi omezeny a klíčoví dodavatelé ropy se přemáhají, aby vyplnili výpadky dodávek v různých oblastech světa, velmi výrazně převažují rizika táhnoucí ceny vzhůru oproti rizikům, která by zapříčinila pokles cen ropy,“ napsali analytici banky Barclays.

Podle agentury Reuters apelovali zástupci Iráku na své kolegy v Lize arabských států, že by arabské země měly použít ropu jako zbraň a přitlačit Izrael ke zdi.

Dodávky ropy jsou celý letošní rok pod tlakem kvůli novým sankcím Evropské unie a Spojených států uvaleným na Írán, které zavinily propad íránské produkce na 22leté minimum. Navzdory současnému růstu cen ropy zůstávají analytici dlouhodobě spíše skeptičtí. Očekávané zvýšení produkce ve Spojených státech a Iráku v kombinaci se slabým růstem světového hospodářství se podle analytiků projeví poklesem cen ropy.