Obnovitelné zdroje v Německu přestaly vytvářet nová pracovní místa

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Obnovitelných zdrojů energie v Německu rychle přibývá, nicméně počet pracovních míst, které tento nový obor vytváří, stagnuje. Ukazuje to nejnovější studie, kterou si nechalo zpracovat německé ministerstvo hospodářství (BMWi). V roce 2012, posledním s dostupnými daty, bylo v oborech souvisejících se zelenou energie zaměstnáno 377 800 lidí. O rok dříve to bylo 381 600 pracovníků. Na této úrovni zaměstnanost v odvětví obnovitelných stagnuje od roku 2010.

Od roku 2010 se přitom podíl obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě energie zvýšil z 10,5 na 12,4 procenta. Jen ve výrobě elektřiny se produkce obnovitelných zdrojů zvedla ze 105 na 143 terawatthodin.

V odvětví solární energetiky se dokonce počet zaměstnaných Němců snížil o téměř dvacet procent na 101 tisíc. Tento úbytek pomohl vykompenzovat růst zaměstnanosti v oblasti větrné energie, kde se zvedl počet zaměstnanců z 96 na 118 tisíc.

Jenže kritici zelené energie upozorňují na skutečnost, že jde o pracovní místa, která vznikla a udržují se jen díky vysokým dotacím pro energii z obnovitelných zdrojů. Dotace však zdražují elektřinu, snižují kupní sílu domácností, čímž likvidují pracovní místa v nedotovaných sektorech ekonomiky. Odhad takto zrušených pracovních míst však správa BMWi neobsahuje. Omezuje se na konstatování, že kvůli nižší poprávce po energii z konvečních zdrojů se počet lidí zaměstnaných v konvenční energetice snížil ve srovnání s rokem 2011 o 6,7 procenta na 212 500 lidí.

Studie BMWi připouští, že drahá energie kvůli dotacím pro obnovitelné zdroje, snižuje kupní sílu obyvatel. „Ceny energie, které se v roce 2012 zvýšily především pro domácnosti, vedly k přesunům spotřeby jak mezi jednotlivými druhy energií, tak mezi ostatními druhy spotřebovávaných zboří a služeb,“ uvádí ministerská zpráva. Na druhou stranu opatření na zvyšování energetických úspor domácnostem část výdajů na energie ušetřila. Konkrétní číslo však studie neuvádí.
Podíl výdajů na energie u domácností ovšem ovlivňují především výdaje za pohonné hmoty do aut. Vlastní spotřeba elektřiny se u průměrné domácnosti podílí na výdajích dvěma procenty. U nízkopříjmových domácností tento podíl činí 3,5 procenta.

Pozitivně se však rozvoj obnovitelných zdrojů a zlepšování energetické účinnosti podepsal na dovozu a celkové spotřebě energií. Celkový dovoz fosilních paliv klesl o 26 miliard eur. Samotné obnovitelné zdroje se na snížení dovozů fosilních paliv podílely 10 miliardami eur.