Obří investici Nexenu na Ústecku už nic nebrání. Vláda schválila smlouvu

Pneumatika Nexen (ilustrační foto)

Pneumatika Nexen (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC 2.0: AppleGuy via Flickr

Vláda podle očekávání schválila investiční smlouvu s korejským výrobcem pneumatik Nexen. Investice za 22,8 miliardy korun přinese v prvních letech nejméně 1000 pracovních míst Ústeckému kraji, v němž bude společnost působit. Do budoucna by Nexen mohl v průmyslové zóně Triangle na Žatecku investovat až 40 miliard korun, což by byla největší zahraniční investice v Česku.

Smlouva mezi Nexenem, českou vládou a zástupci Ústeckého kraje bude podle informací ČTK podepsána 25. června v Praze. Kabinet také zároveň oznámí výši investiční pobídky, kterou Nexen získá. Jak nedávno informoval server E15.cz, kontrakt za Nexen přiletí podepsat přímo generální ředitel firmy Kang Byung-Joong.

„Rozhodnutí vlády, která schválila investiční smlouvu se společností Nexen, je jasný signál toho, že naše země má silný zájem o nové investory a je pro nové investory atraktivní,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Česko prý investici vybojovalo v silné mezinárodní konkurenci. Díky příchodu Nexenu se Jižní Korea posune na třetí místo žebříčku zahraničních investorů v ČR za Německo a Japonsko.

Nexen dostane pobídku až do pěti procent z nákladů

Vstup Nexenu přivítal také ministr financí Andrej Babiš, podle něhož jde o velmi atraktivní pobídku pro investora. Zároveň uvedl, že doporučil CzechInvestu, aby u zahraničních investic, jejichž součástí je česká pobídka, jejich finanční přínos vyhodnotil i zpětně.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přiblížil investiční pobídky pro Nexen, který dostane podporu na pořízení dlouhodobého majetku až do výše pěti procent z celkových uznatelných nákladů, maximálně ale 1,14 miliardy korun. Součástí pobídky je také 200 tisíc korun na každé pracovní místo a příspěvek na školení zaměstnanců.

Podle prezidenta Svazu průmyslu Jaroslava Hanáka to není investice do montoven. „Bude doplněna i výzkumem a vývojem,“ uvedl Hanák. Podle něj by z Jižní Koreje mohli přijít do ČR ještě další investoři, a to i jako subdodavatelé Nexenu. Firma by výrobu na Žatecku mohla rozjet asi za dva roky.

Nexen Tire Corp.
Společnost Nexen Tire Corporation byla založena v roce 1942. Sídlo firmy je v jihokorejském Jangsanu. V roce 2007 firma otevřela pobočku v Číně
Nexen se zaměřuje na výrobu pneumatik pro osobní automobily, lehká užitková vozidla (LUV) a sportovně užitková vozidla (SUV). Firma v současnosti vyváží pneumatiky do 120 zemí světa.
Za rok 2013 firma vykázala čistý zisk 120 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun). Pro srovnání, jeden z největších světových výrobců pneumatik, společnost Michelin, měla v roce 2012 čistý zisk v přepočtu asi 40 miliard korun.
Firma zaměstnává celkem asi 4000 lidí
Pneumatiky Nexen používá česká automobilka Škoda na svých modelech Octavia a Rapid. Nexen obouvá i automobily Mitsubishi, Chrysler nebo například Fiat.

Výstavba továrny se výrazně přiblížila již začátkem června, kdy ústečtí zastupitelé schválili smlouvu o prodeji 60 hektarů pozemků na Žatecku. „Jsme rádi, že si korejský investor vybral právě Ústecký kraj a budeme mu maximálně nápomocni při realizaci projektu,“ prohlásil hejtman Oldřich Bubeníček.

Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen už při počátečních vyjednáváních se zastupiteli Ústeckého kraje se nechal slyšet, že by investice mohl postupem času navýšit, odhadoval rozšíření možných kapacit budoucí továrny až na 2300 pracovních pozic.

Kdo s koho: Ústecko versus Moravskoslezský kraj

Firma zvažovala umístění svého závodu také v Moravskoslezském kraji nebo v některém z okolních států, například v Polsku. „Vláda se intenzivně věnuje všem významným investicím a snaží se posílit konkurenceschopnost naší země v soutěži s ostatními státy, které o tyto přímé investice rovněž usilují,“ uvedl tehdy premiér Sobotka. Za aktivitu při lákání investora pochválil vedení kraje a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Výstavba továrny Nexen na Žatecku pomůže výrazně snížit vysokou nezaměstnanost v regionu. Podíl lidí bez práce v Ústeckém kraji je nejvyšší v ČR, například v dubnu zde bylo bez práce téměř 65 tisíc lidí, uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Ten také upozornil, že investice by přinesla zakázky i dodavatelům korejské firmy.

„Takže ve výsledku by ten výsledek byl ekonomický efekt výrazně vyšší, než jen hodnota samotné investice, respektive produkce té továrny,“ řekl. Navíc by se podle něj snížila závislost hospodářského růstu ČR na vývozu a zvýšily daňové příjmy pro stát.

Přehled největších investičních projektů v ČR:
SpolečnostZemě původuInvestice (v mil. Kč)Pracovní místaRokMísto
Hyundai Jižní Korea 30 000 3000 2006 Nošovice (Frýdecko-Místecko)
TPCA Japonsko/Francie 29 788 3000 2002 Kolín
Škoda Auto Německo 18 996 600 1998 Mladá Boleslav
Nemak Mexiko 11 361 1361 2000 Havraň (Mostecko)
Nexen (předběžné údaje) Jižní Korea 40 000 1000 2014 zóna Triangle (Lounsko)

Zdroj: čtk