Ocelárny U.S.Steel zůstanou na Slovensku. Fico nabídl pobídky

Kontrolní centrum ocelárny, ilustrační foto

Kontrolní centrum ocelárny, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Slovenští hutníci v Košicích, kterých je jedenáct tisíc si mohou oddechnout. Americké ocelárny U.S. Steel si nejméně dalších pět let ponechají svůj závod v Košicích na Slovensku, jehož prodej zvažovaly od konce minulého roku. Výměnou za to podnik dostane od slovenské vlády úlevy v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí.

Americké ocelárny U.S. Steel se na Slovensku řadí k největším zaměstnavatelům. Ficova vláda se obávala, že v případě jeho odchodu ze země by nový majitel hutí propustil část ze zhruba 11 tisíc zaměstnanců, kteří v jediném evropském závodu U.S. Steel nyní pracují. To by zhoršilo beztak nelichotivou situaci na trhu práce na Slovensku, kde míra nezaměstnanosti nyní dosahuje 14,7 procenta.

„Vláda si plně uvědomuje význam U.S. Steel Košice pro region a ekonomiku Slovenska,“ řekl po podpisu memoranda slovenský promiér Fico. Dodal, že některé pobídky poskytnuté firmě potrvají 15 let a vyžádají si změny zákonů. Košické ocelárny by tak měly získat například příspěvky na rekonstrukci kotlů. Tyto úlevy mají podle premiéra kompenzovat horší podmínky pro výrobu oceli v Evropě, než mají firmy v jiných státech světa. U.S. Steel se na oplátku zavázal, že v košickém závodu udrží zaměstnanost.

Ocelárny jsou ve ztrátě

Jednání mezi vládou a U.S. Steel o dalším osudu košických oceláren trvala několik týdnů. Fico a další ministři se v pondělí setkali s vedením amerických oceláren v sídle firmy v Pittsburghu.

Americké ocelárny obdržely státní pobídky už při vstupu na Slovensko v roce 2000. Daňové prázdniny košickému závodu U.S. Steel skončily před třemi lety. Předloni se slovenská divize oceláren propadla do ztráty 25 milionů eur (asi 640 milionů korun) po čistém zisku 96 milionů eur v roce 2010. Podnik to zdůvodnil nepříznivou hospodářskou situací v Evropě a nárůstem cen surovin a energií.