Octavií jsou již čtyři miliony, výroba v posledních letech zrychluje

Škoda slaví čtyři miliony vyrobených octavií

Škoda slaví čtyři miliony vyrobených octavií Zdroj: ctk

Automobilka Škoda Auto dnes ve svém mladoboleslavském závodě vyrobila jubilejní čtyřmiliontou Octavii. Octavia je historicky nejprodávanějším vozem značky v historii, vyrábí se od roku 1996.

Škodovka vyrobila zhruba 970 tisíc oktavií první generace, k tomu navíc 470 tisíc modelů kombi. Ještě úspěšnější pak byla druhá generace - vyrobilo se více než 1,6 milionu vozů v klasické verzi a 881 tisíc verzí kombi. Výrobu třetí generace Octavie zahájila mladoboleslavská automobilka loni v prosinci, dosud z výrobních linek sjelo necelých 69 tisíc vozů.

Od roku 1996 představuje Octavia téměř 38 procent celkového odbytu značky. Vyrábí se Česku, Rusku, Indii, Kazachstánu, na Ukrajině a od příštího roku se rozjede její výroba také v Číně. S produkcí oktavií přitom automobilka v posledních letech výrazně zrychlila, dvoumiliontý vůz vyrobila v březnu roku 2008, tedy 12 let po zahájení výroby. Na dvojnásobný počet se dostala už za necelého pět a půl roku.

Navzdory úspěchu Octavií se ale Škodě letos příliš nedaří. Provozní zisk v prvním pololetí klesl na 243 milionů eur (6,3 miliardy korun), loni dosahoval téměř dvojnásobných 449 milionů eur

Meziroční propad o 46 procent způsobil nižší prodej, nejistá situace na evropských trzích, ale také vývoj směnných kurzů a vysoké náklady na nové produkty. Automobilka dodala zákazníkům v prvním pololetí 464 600 vozů, meziročně o 5,8 procenta méně. Nižší dodávky podle firmy ovlivnila hlavně generační obměna modelu Octavia a facelift Škody Superb.

Do roku 2018 chce Škoda vyrábět minimálně 1,5 milionu aut ročně, mateřský koncern Volkswagen si klade za cíl ve stejném roce vyrobit 10 milionů aut a stát se největším výrobce automobilů na světě. Do roku 2015 chystá Škoda kompletní obměnu všech modelů.