Odboráři Unipetrolu byli úspěšní, dostali přidáno

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím
čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období Zdroj: ctk

Odboráři petrochemického holdingu Unipetrol dnes ukončili stávkovou pohotovost. Podle podepsaného dodatku ke kolektivní smlouvě přijde všem zaměstnancům na účet jednorázová odměna sedm tisíc korun a mzda se zvýší od 1. ledna o tisíc korun.

Pohotovost vyhlásila odborová organizace v září kvůli výši mezd. Zástupci zaměstnanců požadovali zvýšení základních mezd od 1. srpna 2015 o osm procent, a to pro zaměstnance se základní mzdou do 50 tisíc korun včetně. Po neúspěšných jednání vstoupil do debaty zprostředkovatel určený ministerstvem práce. „Odborová organizace a zaměstnavatelé přijali návrh zprostředkovatele Viléma Peřiny,“ uvedl předseda odborové organizace Dvořák.

Jednorázová odměna sedm tisíc korun bude vyplacena na účty zaměstnanců ještě před vánočními svátky. Od 1. ledna se zvýší základní mzda všem zaměstnancům o tisíc korun. „Jednání o nových kolektivních smlouvách budou pokračovat,“ doplnil Dvořák. Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři ve firmách Unipetrol RPA, kde pracuje 1524 lidí, a Unipetrol Services s 276 zaměstnanci.

Překvapivá pohotovst

Vyhlášení stávkové pohotovosti v září překvapilo vedení firmy. Mluvčí společnosti Unipetrol Mikuláš Duda tehdy uvedl, že tento krok je překvapující, protože kolektivní smlouva je uzavřena do konce února 2016 a letos v dubnu zaměstnanci obdrželi mimořádnou jednorázovou odměnu sedm tisíc korun v souvislosti s pozitivními výsledky společnosti.

Průměrná hrubá mzda ve společnosti Unipetrol RPA je podle Dudy 38 627 korun a ve společnosti Unipetrol Services 57 456 korun. Jsou v ní zahrnuti všichni zaměstnanci bez jednatelů společnosti. Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve třetím čtvrtletí činila 23 604 korun, republikový průměr byl 26 072 korun.