Odstoupil generální ředitel firmy PFNonwovens, která patří mezi světovou špičku v netkaných textiliích

František Řezáč, bývalý generální ředitel PFNonwovens

František Řezáč, bývalý generální ředitel PFNonwovens Zdroj: ctk

Generální ředitel společnosti PFNonwovens ze Znojma František Řezáč skončil ve funkci. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Podle mluvčího firmy Jana Židka obdržela dozorčí rada jeho odstoupení a rozhodla se ho akceptovat s okamžitou účinností. Důvody Řezáčova odchodu ani kdo ho nahradí, neuvedl. Firma je jedním z nejvýznamnějších na jižní Moravě a je předním světovým výrobcem netkaných textilií.

Společnost dosáhla za letošní první pololetí výnosů 2,98 miliardy korun. Čistý zisk se v pololetí zvýšil více než dvojnásobně na 280 milionů korun.

Ještě v srpnu Řezáč v tiskové zprávě uváděl, že hospodaření bylo v souladu s očekáváním. Za nejdůležitější moment posledních měsíců tehdy označil akvizici výrobce netkaných textilií, společnosti First Quality Nonwovens, kterou v květnu oznámil a následně v červnu dokončil majoritní akcionář R2G. Vznikl nový globální výrobce netkaných textilií PFNonwovens, jehož celková roční produkce přesahuje 210 tisíc tun a který pokrývá Evropu, Afriku, Severní Ameriku a Asii.

Firma má další dva rozvojové projekty. Staví závod v Jihoafrické republice a chystá stavební úpravy ve Znojmě pro novou výrobní linku. Společnost má vedle závodu ve Znojmě další v Bučovicích a v Egyptě, zaměstnává zhruba 570 lidí. Vyrábí netkané textilie pro obory hygieny, průmyslu, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví a ostatní specializované sektory. Majitelem téměř 90 procent akcií je česká investiční společnost R2G Rohan Czech podnikatele Oldřicha Šlemra a firma je veřejně obchodovaná na burze v Praze.