OKD by měl stát půjčit miliardu, myslí si Mládek

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Michael Tomes

Stát by měl těžební společnosti OKD půjčit jednu miliardu korun. Firma v úpadku potřebuje 400 milionů korun na provozní kapitál, 280 milionů korun na těžbu do konce roku a 320 milionů by byla rezerva na mimořádné události. Tu by uvolňoval Český báňský úřad (ČBÚ) po souhlasu s ministerstvem financí.

„S tím půjdu na jednání s (ministrem financí Andrejem) Babišem,“ napsal ministr průmyslu a obchodu Mládek v SMS zpávě. Babiš o půjčce OKD hovořil již v úterý po jednání s vedením OKD a zaměstnanci v Dole Darkov v Karviné. Podle něj by zadlužená firma do konce srpna mohla potřebovat na provozní financování až 400 milionů korun.

Podle Mládka by to měla být půjčka za konkurzní podstatou, ideálně od podniku Prisko, který je pod ministerstvem financí a od začátku 90. let má na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody.

Společnost OKD se kvůli klesajícím cenám uhlí i své předluženosti dostala do existenčních potíží a od počátku května je v úpadku. V insolvenčním návrhu představitelé firmy uvedli, že společnost má dluhy přesahující 17 miliard korun a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Podle firmy je věřitelů nejméně 650. Přihlásilo se jich už přes 160 a ohlásili pohledávky dohromady za víc než 11 miliard korun.

Největší pohledávky celkem za víc než deset miliard korun u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.