OMV se zajímá o podíl RWE v plynovodu Nabucco

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Rakouská energetická skupina OMV jedná o koupi podílu německé společnosti RWE v projektu plynovodu Nabucco. Oznámil to dnes šéf OMV Gerhard Roiss. Plynovod Nabucco by měl do Evropy přivést plyn z oblasti Kaspického moře a snížit její závislost na dodávkách z Ruska.

Firmy drží v projektu po 16,67 procenta akcií. V médiích se již koncem minulého týdne objevily zprávy, že společnost RWE by mohla z projektu odstoupit a prodat svůj podíl firmě MOL. „Jednáme s RWE o převzetí jejich akcií,“ řekl dnes Roiss. Mluvčí RWE potvrdila, že firma začala na prodeji podílu pracovat.

Konsorcium Nabucco vede společnost OMV. Součástí konsorcia jsou kromě RWE také maďarský podnik MOL, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz. Britský koncern BP už v květnu oznámil, že z projektu odstupuje.

Podle původních plánů měl být plynovod dlouhý zhruba 4000 kilometrů. Podle kritiků je ale projekt příliš nákladný a rozsáhlý, nehledě na problémy s konkurencí a rizika politických změn v zemích, jimiž má plynovod vést. Uvažuje se proto o kratší variantě Nabucco West v délce asi 1300 kilometrů.

Plánované trasy plynovodů Nabucco a South Stream: