Opatovice opouštějí Czech Coal, uhlí budou dostávat od ČEZ a Mibragu

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: CC BY 3.0: Karelj

Elektrárny Opatovice (EOP) budou od příštího roku spalovat uhlí ze Severočeských dolů společnosti ČEZ a z německých dolů Mibrag. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN) s odvoláním na mluvčího společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), které opatovický výrobce elektřiny a tepla patří. EOP tak od ledna přestanou odebírat uhlí od dosavadního dodavatele, společnosti Czech Coal.

Doly Mibrag vlastní také EPH. „Udělali jsme maximum pro zachování stability dodávek tepla,“ řekl LN mluvčí EPH Daniel Častvaj. Czech Coal podnikatele Pavla Tykače vypověděl vloni 7. června EOP kvůli údajné půlmiliardové pohledávce smlouvu a dodávky zastavil. Soud později těžební společnosti předběžnými opatřeními nařídil, aby dodávala palivo do konce letošního roku.

EOP stále vede s firmou Czech Coal soudní spory. Elektrárna považuje původní kontrakt uzavřený do roku 2015 za platný. Soudní pře se podle deníku vedle EOP týkají také teplárny v Komořanech na Mostecku. Obě strany se zároveň pokoušejí o mimosoudní vyrovnání, podle některých dohadů by s ním měly být hotovy právě do konce letoška, píšou LN.

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá řada východočeských firem i více než 60 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč.