OPEC v srpnu snížil produkci ropy, v příštím roce čeká vyšší poptávku

Těžba ropy, ilustrační foto

Těžba ropy, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v srpnu snížila těžbu a zároveň zvýšila odhad poptávky po své ropě na příští rok o 410 tisíc na 32,83 milionu barelů denně. Situace na trhu přitom ukazuje, že dohoda producentů ropy o omezování těžby začíná přinášet ovoce, uvedl dnes OPEC ve své měsíční zprávě. Severomořská ropa Brent na zprávu zareagovala růstem a dostala se nad 54 dolarů za barel.

OPEC také uvedl, že zásoby ropy začínají klesat a růst ceny Brentu dává naději, že světový trh v příštím roce dospěje do rovnovážného stavu. V současné době se ceny ropy stále pohybují na méně než 50 procentech úrovně z poloviny roku 2014.

Producenti ropy podle dohody členských a nečlenských zemí OPEC od začátku roku omezují těžbu a do března příštího roku by měli denně těžit méně o 1,8 milionu barelů. Z toho 1,2 milionu připadá na kartel, zbytek na země mimo něj. Ministři ropného průmyslu jednají o případném prodloužení dohody o další tři měsíce.

Kartel ve zprávě také uvádí, že těžba ropy v zemích OPEC v srpnu klesla proti červenci o 79 tisíc na 32,76 milionu barelů denně. To znamená, že kartel své závazky dodržuje asi z 83 procent, zatímco v červenci to bylo 86 procent.