OPEC zvyšuje těžbu ropy. Přispívá i boji postižený Irák

Ropná pole (ilustrační foto)

Ropná pole (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Nick Taylor via Flickr

Těžba Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v září stoupla nejvýše za téměř dva roky. K růstu přispělo hlavně oživení těžby v Libyi a vyšší těžba v Iráku. V dalších zemích těžba zůstala zhruba na stejné úrovni nebo mírně rostla. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z ropných společností, představiteli OPEC a analytiky. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Dodávky ropy z 12 členských zemí kartelu se v září zvýšily v průměru na 30,96 milionu barelů ropy denně, nejvýše od listopadu 2012, ze srpnových 30,15 milionu barelů za den. Těžba kartelu tak byla mírně nad těžebním limitem 30 milionů barelů denně.

Největší růst zaznamenala Libye, kde těžba stoupla o 280 tisíc barelů denně. Kromě Iráku byla těžba o něco vyšší také v Nigérii, Angole a Saúdské Arábii.

Někteří členové kartelu vyjadřují obavy z poklesu cen ze 115 dolarů v červnu na nynějších 97 dolarů a požadují, aby OPEC na svém nejbližším zasedání snížil těžbu. Saúdská Arábie však upozorňuje, že v zimní sezoně se poptávka po ropě zvýší. O nových těžebních limitech bude kartel rozhodovat koncem listopadu.

OPEC očekává, že poptávka po jeho ropě příští rok klesne na 29,2 milionu barelů denně kvůli rostoucí těžba ropy z břidlic v USA a kvůli dodávkám dalších zemí mimo kartel.

Vývoj ceny ropy Brent