Ostravský ArcelorMittal se prosadil v jižní Africe, vyváží důlní výztuže

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: CTK

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) vyexpedovala v červenci prvních zhruba 50 tun důlních ocelových výztuží do jižní Afriky. Tato oblast je jedním z nových trhů, které firma hledá pro svůj odbyt kvůli složité situaci v důlním průmyslu, kde nízká cena uhlí způsobuje celosvětové snižování těžby. Podnik už od loňska dodal přibližně 500 tun výztuží také do Jižní Ameriky. Výztuže se v nových odbytištích uplatňují při výstavbě tunelů nebo těžbě zlata a diamantů.

„Za posledních pět let klesla roční spotřeba důlních výztuží přibližně o 20 procent. Navzdory tomu každoročně vyrábíme přibližně 55 tisíc až 65 tisíc tun výztuží. Toto množství pokrývá jak trhy tuzemské, tak zahraniční. Kapacita je ale vyšší, a proto se nově orientujeme i na zámořské trhy,“ uvedl vedoucí oddělení důlních výztuží a svodidel AMO Richard Toman.

Podnik je jediným dodavatelem důlních výztuží na trzích střední a východní Evropy, například na Slovensku, ve Slovinsku, v Bosně a Hercegovině či Srbsku. V Jižní Americe se nyní výztuže z Ostravy začínají používat například v Chile, Peru a Guatemale. „Výztuže jsou obráceně ohýbané a používají se zde pro výstavbu tunelů,“ uvedla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. V jižní Africe, třeba v Sierra Leone, se důlní výztuže využívají především v dolech na těžbu zlata či diamantů.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi 7250 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.