Pápská legenda padla, masokombinát nezachránily ani státní miliardy

Produkce Pápai Hús

Produkce Pápai Hús Zdroj: Papai Hus

Několikaletá agonie se zdá být u konce. Severomaďarské město Pápa nejspíš přijde o svůj emblematický masokombinát. Městská samospráva, jež je většinovým vlastníkem, poslala 6. listopadu firmu do konkurzu. O práci přijde 800 lidí, jimž ještě byly listopadové mzdy vyplaceny, přestože porážky na jatkách už byly zastaveny. Ani 11 miliard státní pomoci za šest let neudrželo maďarský masokombinát při životě.

Ještě ve středu vláda vyhlásila masokombinát Pápai Hús za strategicky významný podnik, to však neznamená nic víc, než že konkurz vypořádá státní nezisková společnost.

Fabriku, která po dlouhá desetiletí vyráběla v Maďarsku mimořádně oblíbené lahůdky, se budapešťský kabinet v minulosti pokoušel zachránit několikrát. V roce 2012, kdy se bankrot zdál už neodvratný, dostalo město Pápa na záchranu kombinátu 1,5 miliardy forintů (asi 130 milionů korun), a stalo se tak většinovým vlastníkem. Tento manévr byl nezbytný, protože vláda nemohla firmu podporovat přímo.

Ztráta za rok 2013 ve výši 2,12 miliardy forintů však ukázala, že pokus o záchranu nevyšel. Další záchranné lano vláda házela v červnu 2014, když v rámci dohody o konkurzu poskytla státní Maďarská rozvojová banka podporu 4,2 miliardy forintů.

Vypořádání s Pápai Hús
Majetek masokombinátu, jeho výrobní prostředky, nepokrývají celkové dluhy. Bude třeba udělat závěrečnou bilanci, na základě níž budou částečně vypořádáni dlužníci, řekl deníku E15 jednatel Národní reorganizační společnosti Csaba Kovács, který nejspíš bude konkurz řídit. Jediný údaj o zadlužení podniku obsahuje informační registr Opten, podle nějž z bilance Pápai Hús z konce roku 2014 vyplývá dluh pět miliard forintů a dluhy dceřiné společnosti vzniklé po oddělení sekce pro výsek a porcování dosahují 4,6 miliardy forintů.

Z toho byla umořena mimo jiné polovina pohledávek subdodavatelů, druhou polovinu z tehdy 280milionového dluhu vyplatila Agrární komora. Pomocí složitých transakcí tak stát v uplynulých šesti letech nalil do masokombinátu v Pápě 11 miliard forintů, píše týdeník HVG. Tyto peníze se zařadí k nedobytným pohledávkám zejména u Maďarské rozvojové banky.

Začátkem listopadu došly firmě rezervy a město vyhlásilo její konkurz, během nějž se bude snažit prodejem výrobních prostředků získat finance na pokrytí části dluhů u drobných věřitelů. Prodeji celku dávají odborníci malou šanci. Nedávno se objevil tajuplný zájemce a za firmu nabídl jedno euro. Nikdo ho však nebral vážně.

Samospráva minulý týden přiznala, že přes loňskou dohodu o ukončení konkurzu firma zápasila s nedostatkem kapitálu, a proto se ani neuskutečnila reorganizace. Nejvíc však firmu poškodil ruský zákaz dovozu potravin z EU.