Penta kupuje majoritu v německém podniku Gehring

Martin Kúšik, Penta

Martin Kúšik, Penta Zdroj: E15 Eduard Erben

Česko-slovenská investiční skupina Penta kupuje od německé Stargate Capital 75procentní podíl ve strojírenském podniku Gehring Technologies Holding. Cenu akvizice Penta nezveřejnila. Podle některých zdrojů skupina zaplatí v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Gehring se sídlem v bádensko-württemberském Ostfildernu je celosvětovým lídrem ve výrobě honovacích strojů. Tyto sofistikované technologie jsou využívány při obrábění otvorů ve strojírenství, především motorů v automobilovém a leteckém průmyslu. Mezi hlavní zákazníky patří automobilky VW, BMW, Daimler, Ford a General Motors.

Informaci o ceně akvizice uvedl server Motejlek.com. Podle něj se Gehring před pár lety dostal do vážných problémů. Čtvrtá generace rodiny vlastníků nezvládla krizi a o podnik přišla. V roce 2009 ho převzala středně velká mnichovská private equity skupina Stargate Capital Borise Levina a Marka Hüsgense. Ta si ve firmě ponechá čtvrtinu.

Gehring Group zaměstnává 630 lidí, z toho 530 v Německu. Pobočky má ve Francii, Brazílii, USA, Indii a Číně a letos očekává tržby 130 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun).

„Gehring je prvním úspěchem našeho systematického přístupu k německému trhu a věřím, že další transakce budou brzy následovat. Jako silný finanční partner se zkušenostmi ze strojírenského sektoru jsme připraveni společnosti přinést perspektivu dlouhodobého udržitelného růstu,“ uvedl Martin Kúšik, partner Penta Investments zodpovědný za expanzi a byznys development v Německu.

Penta byla založena v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství a energetiky. Skupina působí v řadě zemí Evropy, její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 25 tisíc lidí. Loni Pentě stoupl čistý zisk na 126,7 milionu eur z předloňských 49,7 milionu eur.