Penta má pět nabídek na odprodej Aera, prý od zahraničních investorů

Aero Vodochody

Aero Vodochody Zdroj: Euro Martin Pinkas

O prodej tuzemského výrobce letadel Aero Vodochody má zájem pět firem. Potvrdil to Martin Danko, mluvčí skupiny Penta Investments, která největšího výrobce letecké techniky v Česku vlastní. Podle informací serveru Motejlek.com jde o zahraniční investory, strategické i finanční.

Nabídku na odprodej leteckého výrobce oznámila Penta v polovině loňského roku s tím, že ale není o prodeji definitivně rozhodnutá. Společnost touto formou chtěla otestovat trh a zjistit, zda by za Aero Vodochody mohla dostat odpovídající cenu.

„Nabídky nyní vyhodnocujeme a následně se rozhodneme, zda budeme v procesu pokračovat, anebo od prodeje odstoupíme,“ řekl ČTK Danko. Posuzování nabídek by mohlo skupině zabrat několik měsíců, bližší podrobnosti společnost odmítla komentovat.

Podle serveru Motejlek.com jsou představy partnerů Penty o ceně náročné. „Je tedy poměrně pravděpodobné, že z prodeje sejde,“ uvedl Motejlek.

Letiště si Penta nechá

Penta převedla výrobní činnosti Aera do nově založené firmy Aero Vodochody Aerospace, kterou chce nabídnout k prodeji. Nevýrobní činnosti, tedy mimo jiné provoz vodochodského letiště, zůstávají v původní společnosti, jíž si Penta stále chce ponechat.

Penta koupila Aero Vodochody od státu v roce 2007 za tři miliardy korun. Od vstupu Penty do společnosti do roku 2012 dosáhl celkový kumulovaný zisk Aera 1,8 miliardy korun.

Ladislav Šimek: Být v Toulouse, Aero zaměstná dalších 500 lidí