Penta nevzdává boj o rakouský A-Tec

Marek Dospiva

Marek Dospiva Zdroj: E15

Zadlužený rakouský strojírenský podnik A-Tec si pro svojí záchranu místo česko-slovenské skupiny Penta vybral mezinárodní konsorcium Contor. Odmítnutá Penta se ale s výsledkem námluv odmítá smířit a chce o vstup do A-Tecu dál bojovat, řekl deníku E15 mluvčí Penty Martin Danko.

O tom, kdo nakonec zadlužený A-Tec získá, podle Danka nerozhoduje jenom šéf firmy Mirko Kovats. Jelikož je firma v insolvenci, závěrečné slovo budou mít ještě insolventní správce a věřitelé. „My to nepovažujeme za ukončenou záležitost. Důležité je, jakou pozici zaujme správce a věřitelé, tedy banky a držitelé bondů,“ řekl Danko.

Konsorcium Contor, které si Mirko Kovats pro převzetí své firmy vybral, Penta nepovažuje za investora, nýbrž za účelově založenou firmu s cílem dostat A-Tec do rukou firem, které se konkurzu vůbec nezúčastnily. Účelové založení firmy se Pentě nelíbí a její právníci zkoumají, zda je rozhodnutí napadnutelné, uvedl dále Danko.

Zakladatelem konsorcia Contor je dlouholetý zaměstnanec A-Tec Thomas Schätti, což nahrává spekulacím, že je Contor firma nastrčená Kovatsem. Samotné konsorcium je složené ze tří firem, které si chtějí aktiva A-Tec Rozdělit: holdingu Wolong mají připadnout všechny akcie A-Tecu v bance ATB Austria, firmě Solstice International Investments divize A-Tecu pro kovy a minerály a společnost PalmSquare International dostane elektrárnu Voitsberg.

Contor však nejdříve musí insolventní A-Tec „vyplatit“, tedy složit do konce zaří 210 milionů eur na restrukturalizaci zadlužené firmy.