Penta se zbavuje menších firem, prodala elektrárnu a výrobce oken

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Skupina Penta Investments prodala podíly ve dvou menších slovenských společnostech. Firma se zbavila bratislavské paroplynové elektrárny a výrobce oken ze Spišké Nové Vsi.

Podíl v PPC Investments, která provozuje bratislavský kogenerační zdroj, převezme společnost EI Group, která patří do skupiny Istroenergo International. Dokončení transakce podmíněno souhlasem slovenského antimonopolního úřadu. Další podrobnosti k transakcím nebude Penta zveřejňovat. V PPC Penta působila od roku 2004. V roce 2013 vykázala firma tržby 132 milionů eur.

Noves okná je známá především produkcí plastových a hliníkových oken a dveří. Společnost sídlí a vyrábí ve Spišské Nové Vsi. Penta koupila Noves v roce 2009, kdy plánovala rozvíjet projekt regionální konsolidace výrobců oken. Po roce 2012 se však Penta rozhodla, že i v důsledku dalšího propadu tržeb ve stavebnictví, který zasáhl především její působení v Polsku, nebude v tomto sektoru nadále působit. V roce 2013 dosáhl Noves tržeb téměř 12 milionů eur.

„Před týdnem jsme informovali, že naše investiční strategie bude založená na rozvoji velkých projektů a postupném odprodeji menších firem z portfolia. Prodej PPC a Novesu je plně v souladu s touto strategií. Přestože jde o ziskové společnosti a dobře fungující firmy, naše priority jsou dnes v jiných sektorech a projektech, na něž chceme koncentrovat úsilí. Jde hlavně o zdravotnictví, finanční služby, maloobchod, realitní development a strojírenství,“ uvedl partner Penty Marek Dospiva.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Hodnota aktiv skupiny dosáhla loni 6,5 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.