Penta vyhrála spor s bratislavskými teplárnami o 700 milionů

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta Zdroj: E15 - Michael Tomes

Finanční skupina Penta vyhrála spor o více než 26 milionů eur (cca 714 milionů korun) se slovenskou státní společností Bratislavská teplárenská (BAT). Bratislavský krajský soud dnes potvrdil verdikt soudu nižší instance, podle kterého má BAT sumu zaplatit firmě Paroplyn Holdings Limited ze skupiny Penta. Vůči verdiktu se již nelze odvolat.

Spor vznikl kvůli dřívější smlouvě, na jejímž základě měla BAT platit za teplo od paroplynové elektrárny bez ohledu na to, zda ho skutečně odebere. Soudní líčení v případu začalo už v roce 2003, tedy rok předtím, než paroplynovou elektrárnu ovládla Penta.

„Penta je ochotna řešit uhrazení pohledávky vůči BAT i mimosoudně, například formou splátkového kalendáře tak, aby zaplacení žalované sumy neohrozilo provoz BAT,“ uvedla skupina. BAT totiž už dříve uvedla, že nedisponuje potřebnou finanční částkou.

Smlouva z roku 1999 o odebírání tepla od paroplynové elektrárny přešla na BAT po rozdělení někdejšího podniku Západoslovenské energetické závody (ZEZ). Právě ZEZ tuto dohodu s paroplynovou elektrárnou původně uzavřel.

Letos v dubnu Penta oznámila, že paroplynovou elektrárnu prodá. Dokončení transakce se očekává v příštích měsících, soudní spor s BAT to prý neovlivní.

Kvůli privatizaci paroplynové elektrárny Pentou předloni čelil obvinění z podvodu někdejší slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko. Prokuratura obvinění ale zrušila s odůvodněním, že ministerstvo privatizační smlouvu neuzavřelo.

Privatizace paroplynové elektrárny je zmiňována také ve spisu tajné služby s názvem Gorila, který poukázal na údajné podplácení politiků a úředníků Pentou. Podle těchto dokumentů Rusko prý dostal od Penty za privatizaci elektrárny vysoký úplatek. Exministr a bývalý spolumajitel nejsledovanější televize Markíza to popřel.