Pentě klesly šance na koupi polské koksárny Victoria, exkluzivitu má JSW

koksovna Victoria

koksovna Victoria Zdroj: Dariusz Gdesz, walbrzych.naszemiasto.pl

O koupi 85 procent akcií koksárny Victoria v polském Walbrzychu od státu nyní exkluzivně jedná domácí uhelná společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW). Oznámilo to polské ministerstvo státního pokladu, které organizuje privatizaci státního majetku. Dodalo ale, že šanci na získání Victorie má stále ještě i česko-slovenská společnost Penta Investments a německá ThyssenKrupp Metallurgical Project.

Exkluzivita pro JSW platí do 26. srpna, sdělilo ministerstvo. JSW, která těží hlavně koksovatelné uhlí, minulý měsíc vstoupila na varšavskou burzu, a nyní se snaží o rozšířeni produkce koksu skupováním státních koksáren. Letos už koupila koksárnu ve slezském Zabrze.

Závaznou nabídku ke koupi koksárny, jejíž hodnota je odhadem 400 milionů zlotých (2,3 miliardy korun), před časem podaly čtyři společnosti, mezi nimi i Penta. Vysokopecní koks z Victorie by Penta mohla využívat ve své slovenské hliníkárně ZSNP a už pro koksárnu připravila strategii.

Koksárna Victoria loni hospodařila s čistým ziskem ve výši 74 milionů zlotých. V současnosti má pět koksárenských baterií a plánuje další dvě včetně potřebné infrastruktury.

Penta se zajímá také o polský majetek švédské elektrárenské společnosti Vattenfall, která oznámila svůj odchod ze země. Usilovala i o podíl ve varšavské teplárenské síti SPEC, získala ho ale francouzská firma Dalkia.

Podle dřívějších informací by Penta chtěla koupit také polského nákladního železničního dopravce PKP Cargo. V současnosti Penta v Polsku vlastní lékárny Dr. Max nebo Okna Rabień.