Philip Morris v Česku zvýšil hrubý zisk o desetinu, přesáhl miliardu

Cigarety – ilustrační foto

Cigarety – ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Tabákové společnosti Philip Morris ČR v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostl hrubý zisk o 12,2 procenta na 1,1 miliardy korun. Důvodem je zejména příznivý vývoj cen v České republice a na Slovensku. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o 17,2 procenta klesly na 2,3 miliardy korun, a to hlavně kvůli změnám provozního modelu ve výrobě, uvádí firma.

Pokles tržeb byl částečně eliminován příznivým vývojem cen v České republice a na Slovensku. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH snížily o 17,4 procenta.

Tabáková společnost změnu provozního modelu od letošního 1. ledna vysvětlila snahou o maximální výkonnost a zvýšení flexibility a konkurenceschopnosti. Výsledkem této změny je, že Philip Morris ČR nevlastní materiály pro výrobu, je odměňován formou poplatku za výrobní službu a zároveň nevykazuje exportní prodeje. Tržby za výrobní služby jsou v principu nižší než tržby z exportních prodejů vykazované v minulém roce.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz upozornil na to, že změna ve fungování výroby učinila některé položky meziročně neporovnatelné, protože se týkají dvou odlišných režimů práce.

„Konkrétně jde o tržby a o fakt, že již nevidíme a neuvidíme odbyt produkce na export. Firma již nevlastní materiál pro výrobu, ale poskytuje mateřské společnosti (Philip Morris International) 'jen' výrobní služby, z čehož plyne a poplyne její další profit,“ podotkl.

Hrubý zisk, který tento profit vystihuje, je však už podle analytika položka meziročně srovnatelná a skutečnost, že letošní čtvrtletní hrubý zisk představuje zhruba 23 procent loňského celoročního hrubého zisku, může být zatím docela uspokojující, neboť sezonně je začátek roku většinou slabší, když na trh obvykle dopadají účinky zvýšené spotřební daně z cigaret. „Z tohoto pohledu by očekávání budoucí dividendy mohlo zatím zůstat vysoké,“ dodal Hlinomaz.

Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH se za první čtvrtletí meziročně zvýšily o 6,3 procenta na 1,2 miliardy korun. Celkový trh cigaret v Česku klesl o odhadovaných 3,1 procenta na 4,2 miliardy cigaret.

Tržní podíl Philip Morris ČR stoupl podle maloobchodního průzkumu o 0,5 procentního bodu na 46,8 procenta. Bez značky RGD, která je zahrnována do vykazovaného odbytu od 1. dubna 2014, klesl o 0,7 procentního bodu na 45,6 procenta.

Objem domácího odbytu Philip Morris ČR včetně RGD se za první čtvrtletí zvýšil o 7,9 procenta na 1,9 miliardy kusů. Bez RDG zůstal nezměněn.

Výsledky Philip Morris ČRVýsledky Philip Morris ČR|PMI

Tržby Philip Morris Slovakia bez spotřební daně a DPH za první čtvrtletí meziročně vzrostly o devět procent na 21 milionů eur. Celkový trh cigaret na Slovensku zůstal v porovnání se stejným obdobím loňského roku na úrovni 1,5 miliardy cigaret.

Tržní podíl Philip Morris Slovakia včetně RDG se zvýšil o 3,8 procentního bodu na 56,2 procenta, bez RDG o 1,2 procentního bodu na 53,6 procenta. Objem odbytu Philip Morris Slovakia včetně značky RGD se za první čtvrtletí zvýšil o 5,6 procenta na 0,8 miliardy cigaret. Bez RDG vzrostl o 1,9 procenta vlivem růstu celkového trhu a vyššího tržního podílu.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč Českou republikou. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Akcie Philip Moris na pražské burzeAkcie Philip Moris na pražské burze|E15