Philip Morris zvýšil v Česku tržby na 14 miliard, vyplatí větší dividendu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris ČR loni meziročně vzrostly konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o deset procent na 14 miliard korun. Čistý zisk stoupl o 1,3 procenta na 2,3 miliardy korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 880 korun.

Za rok 2013 vyplácela dividendu 820 korun, tedy o 60 korun méně, než zní aktuální návrh. Analytici nárůst tržeb předpovídali, a to zejména díky rostoucímu exportu, který se zvýšil o 12,7 procenta na 20,8 miliardy cigaret.

Tržby z vývozu v porovnání s předchozím rokem vzrostly o 15,2 procenta na 6,2 miliardy Kč. Objem domácího odbytu stoupl o 7,6 procenta na 8,7 miliardy cigaret, na Slovensku o 7,5 procenta na 3,8 miliardy kusů.

Konsolidované tržby vzrostly podle firmy zejména v důsledku příznivého vývoje cen, objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek v prodejích v ČR a na Slovensku, vyššího objemu vývozů jiným společnostem ve skupině a také díky příznivému vývoji měnového kurzu.

Celkový trh cigaret v Česku vzrostl o 1,6 procenta na 20,1 miliardy cigaret

Při vyloučení vlivu měnového kurzu se zvýšily o 6,9 procenta. Provozní zisk stoupl o 1,5 procenta na 2,8 miliardy korun, při vyloučení vlivu měnového kurzu o 3,8 procenta. Zisk před zdaněním vzrostl o 1,4 procenta na 2,8 miliardy korun.

„Růst našich konsolidovaných tržeb a zisku z provozní činnosti za rok 2014 ovlivnil primárně příznivý vývoj cen a vyšší objemy odbytu v České republice a na Slovensku v důsledku vyšších objemů celkového trhu s cigaretami v obou zemích a vyššího tržního podílu na Slovensku,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR András Tövisi.

Tržní podíl v ČR však podle něj zůstal pod tlakem kvůli pokračujícímu přechodu spotřebitelů na levnější cigarety a také na jemně řezaný tabák pro ruční výrobu cigaret s nižším daňovým zatížením.

Celkový trh cigaret vzrostl

V tuzemsku se tržby bez spotřební daně a DPH zvýšily o 2,1 procenta na 5,2 miliardy korun. Celkový trh cigaret v Česku vzrostl o 1,6 procenta na 20,1 miliardy cigaret. Tržní podíl Philip Morris ČR bez značky RGD klesl podle průzkumu agentury ACNielsen Czech o 2,2 procentního bodu na 46,4 procenta, především kvůli pokračujícímu poklesu tržního podílu místních značek a značky Red & White, který byl částečně kompenzován vyšším podílem značek Marlboro, L&M, Chesterfield a Philip Morris.

Tržby Philip Morris Slovakia vzrostly o 8,5 procenta, celkový trh cigaret na Slovensku stoupl o 1,8 procenta na sedm miliard cigaret. Tržní podíl bez značky RGD se zvýšil o 1,4 procentního bodu na 53,1 procenta. Včetně značky RGD byl od 1. dubna 2014 tržní podíl Philip Morris v ČR 47,4 procenta a na Slovensku 55 procent.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč ČR. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.