Philipsu prudce klesl zisk. Plánuje propouštění a prodej výroby televizorů

Philips

Philips

Nizozemský koncern Philips Electronics vykázal ve třetím čtvrtletí čistý zisk 76 milionů eur (1,9 miliardy korun), což je meziroční propad o více než 85 procent. Tržby klesly o 1,2 procenta na 5,39 miliardy eur. Za horším výsledkem jsou mimo jiné náklady na restrukturalizaci, dražší suroviny i stagnující poptávka. Firma hledá úspory – zrušit chce asi 4500 pracovních míst a jedná o prodeji své divize výroby televizorů.

Philips je největším světovým výrobcem osvětlení, jedním ze tří největších světových výrobců vybavení pro nemocnice a v Evropě i největším výrobcem spotřební elektroniky. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že firmě klesne zisk ještě více, až na 53,8 milionu eur. Přesto nizozemská firma s čísly není spokojená a plánuje úsporná opatření.

„Rozpracovali jsme plán snižování nákladů v objemu 800 milionů eur a nyní ho zavádíme do praxe napříč celou organizací,“ uvedl ředitel podniku Frans van Houten.

Na ziskovost Philipsu mají negativní vliv stoupající ceny surovin, klesající spotřebitelská důvěra, zabrzděná výstavba, ale třeba i omezování státních investic do zdravotnického sektoru. Podnik plánuje kvůli zlepšení hospodářských výsledků rušení míst, zvažuje ale i prodej divize výroby televizorů. Aktuálně vyjednává se společností TVP z Hongkongu, jednání jsou ale prý tvrdá.

„Pro případ, že nebudeme schopni dosáhnout konečné dohody, Philips zváží alternativní možnosti,“ řekl pro Reuters Houten. Dosavadní průběh jednání ale považuje za konstruktivní.

Hlavními konkurenty Philipsu v oblasti spotřební elektroniky jsou jihokorejští Samsung a LG Electronics, v sektoru zdravotnictví a osvětlení pak General Electric a Siemens. Stagnující poptávka v Evropě a Spojených státech a tvrdá konkurence levných asijských výrobců vedla v posledním roce k propadu akcií firmy skoro o 40 procent.

Philips s výsledky ale potvrdil výhled do roku 2013, kdy počítá s růstem tržeb o čtyři až šest procent a s růstem zisku EBITDA o deset až 12 procent.